6
AFP

Confrontaties tussen politie en bewoners op Lesbos en Chios, bij protest tegen bouw nieuwe migrantenkampen

Op de Griekse eilanden Lesbos en Chios is het dinsdag tot confrontaties gekomen tussen honderden bewoners en politie, bij protesten tegen de controversiële bouw van nieuwe kampen voor migranten. De oproerpolitie gebruikte traangas.

De bouw van de kampen op Lesbos en Chios, die elk 7.000 mensen zullen kunnen opvangen, moet deze week beginnen. 

6 De oproerpolitie arriveerde al heel vroeg in de ochtend op de eilanden, om ervoor te zorgen dat de bouwwerken op een veilige manier kunnen verlopen.
REUTERS De oproerpolitie arriveerde al heel vroeg in de ochtend op de eilanden, om ervoor te zorgen dat de bouwwerken op een veilige manier kunnen verlopen.

Traangas en flitsgranaten

Volgens het International Rescue Committee (IRC) arriveerde de oproerpolitie op de eilanden al heel vroeg in de ochtend. Zij moesten ervoor zorgen dat de bouwwerken op een veilige manier kunnen verlopen. De lokale autoriteiten en bewoners willen echter niet langer duizenden asielzoekers opvangen, omdat ze al vijf jaar de gevolgen dragen van de Europese migratiecrisis. 

De ordediensten gebruikten traangas en flitsgranaten tegen groepen van betogers die allerlei voorwerpen in hun richting gooiden. Volgens een AFP-fotograaf moesten twee vrouwen met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis worden afgevoerd. 

6
AP

Vastberaden

De regering herhaalde nog eens vastberaden te zijn de nieuwe gesloten kampen te bouwen op de overbevolkte eilanden. "De nieuwe kampen zullen gebouwd worden en de oude overvolle kampen zullen sluiten", zei regeringswoordvoerder Stelios Petsas op zijn wekelijkse persconferentie. 

De lokale gemeenschappen hebben het gevoel dat hun eilanden zijn veranderd in megagevangenissen, terwijl asielzoekers worden gedwongen om in gevaarlijke omstandigheden te leven

IRC-directeur voor Griekenland, Dimitra Kalogeropoulou

De IRC-directeur voor Griekenland, Dimitra Kalogeropoulou, is niet verbaasd dat de spanningen oplopen. "De overbevolking op de eilanden is voor niemand goed. De lokale gemeenschappen hebben het gevoel dat hun eilanden zijn veranderd in megagevangenissen, terwijl asielzoekers worden gedwongen om in gevaarlijke omstandigheden te leven", zei hij in een persmededeling. 

Hij roept de EU-lidstaten op tot solidariteit, en het delen van de verantwoordelijkheid om mensen in nood te beschermen. 

6
AP
6
AFP
6
REUTERS

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Anita Billen

    In plaats van nieuwe kampen voor die migranten te bouwen zouden ze beter deze mensen op de boot zetten en terug sturen van waar ze komen. Ginder bouwen. Van de 100 migranten is er maar eentje een echte migrant, de andere zijn gelukzoekers .

  • Luc Vandeplas

    Ik kan die mensen begrijpen.....ze blijven maar komen ook zal zijn het vaak geen oorlogsvluchtelingen.

Lees meer