Duitse agenten aan de grens met Oostenrijk.
Getty Images Duitse agenten aan de grens met Oostenrijk.

EU geeft vijf Schengenlanden toestemming om nog half jaar grenscontroles uit te voeren

Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen en Zweden kunnen hun grenscontroles nog eens zes maanden aanhouden. Dat hebben de EU-lidstaten vandaag beslist. De vijf landen maken deel uit van de Schengenzone van 26 landen waarbinnen men vrij kan reizen zonder paspoort of grenscontroles. De lidstaten volgen met hun beslissing het voorstel dat de Europese Commissie vorige week deed.

Als gevolg van de vluchtelingencrisis waardoor honderdduizenden mensen naar Europa vluchten, voerden verschillende Schengenlanden vorig jaar opnieuw grenscontroles in. In Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen en Zweden is dat nog steeds het geval.    

"Tekortkomingen in Griekenland"
De vijf landen krijgen nu de toelating hun grenscontroles voort te zetten omdat er volgens EU-functionarissen "ernstige tekortkomingen" zijn in Griekenland, dat met Turkije een buitengrens van de Schengenzone heeft. Griekenland kreeg het verwijt heel wat migranten zonder controle door te laten waardoor ze verder in Europa kunnen trekken tot andere landen hun grenzen sluiten. Momenteel zijn nog duizenden migranten gestrand in Griekenland en noordelijker landen.

Bedreiging binnenlandse veiligheid
De controles die verder kunnen worden uitgevoerd, zijn die aan de Oostenrijks-Hongaarse, Oostenrijks-Sloveense, Duits-Oostenrijkse en Deens-Duitse grens. Ook de controles in de Deense en Noorse havens en aan de Sontbrug tussen Zweden en Denemarken kunnen voortgezet worden. "De grenscontroles moeten gericht zijn en tot het strikt noodzakelijke beperkt worden in omvang, frequentie, plaats en tijd. Ze dienen een antwoord te bieden op de ernstige bedreiging van de binnenlandse veiligheid", stellen de EU-regeringen in een verklaring.
   
Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, stelde vorige woensdag voor dat Duitsland, Oostenrijk, Zweden, Denemarken en Noorwegen hun controles aanhouden tot ten laatste november dit jaar.

Lees meer