Het ngo-schip meerde op 27 juni aan in de haven van Valletta, op Malta. Ons land zal maximum 15 van de ongeveer 230 geredde migranten opnemen.
AFP Het ngo-schip meerde op 27 juni aan in de haven van Valletta, op Malta. Ons land zal maximum 15 van de ongeveer 230 geredde migranten opnemen.

Francken: "Belgisch team onderweg naar Malta om migranten Lifeline te interviewen"

Een team van de Belgische asiel- en migratiediensten is onderweg naar Malta om migranten van het schip Lifeline te interviewen. Dat meldt staatssecretaris Theo Francken via Twitter. 

Vingerafdrukken

Het team bestaat uit vijf mensen van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS). Eén van hen is gespecialiseerd in vingerafdrukken. De missie duurt tot vrijdagavond, zegt directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken, Freddy Roosemont, in een gesprek met Belga. 

Op basis van een lijst die opgesteld werd door de Maltese autoriteiten, zal het team enerzijds nagaan of de migranten interesse hebben om een asielprocedure op te starten in België, en anderzijds controleren of de betrokkenen voldoen aan de criteria, zoals de nood aan bescherming, licht Roosemont toe. De vijf maken enkel een selectie op basis van de interviews die ze afnemen. Vrijdagavond keren ze terug naar huis. Nadien dienen nog een aantal praktische formaliteiten vervuld te worden, zoals het afleveren van de nodige reisdocumenten en de tickets om naar België door te reizen, aldus nog de DVZ-baas.

"Eenmalige operatie"

De staatssecretaris had precies een week geleden aangekondigd dat ons land maximum 15 migranten van de Lifeline zal opnemen uit landen met een hoge erkenningsgraad. Het gaat om een eenmalige operatie, benadrukte Francken toen. 

Het reddingsschip Lifeline van de Duitse ngo Mission Lifeline had zowat 230 op de Middellandse Zee geredde migranten aan boord, maar mocht niet in Italië aanmeren. Uiteindelijk kreeg het schip de toestemming om een Maltese haven binnen te lopen. Francken heeft van zijn Maltese collega de verzekering gekregen dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de ngo die het schip gecharterd had. 'Europe = solidarity', zegt hij nog in zijn tweet.

11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • HUBERT VANHOVE

    Francken doet wat overeengekomen is met de premier en de rest van reacties zijn goedkoop gezever

  • Gerry Cle

    Volgens Francken en zijn Maltese collega zijn de redders van die vluchtelingen criminelen die vanwege de reddingsactie vervolgt dienen te worden. Waar is de tijd dat, voor zulke daden, de koning een medaille uitreikte.

Lees meer