Photo News

Francken geeft Griekse kwelduivel rondleiding in Lubbeeks opvangcentrum

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken neemt zijn Griekse collega Ioannis Mouzalas morgen mee naar het opvangcentrum van Fedasil in Lubbeek. Mouzalas is de man die Francken begin dit jaar beschuldigde van een pleidooi voor het terugsturen van vluchtenlingenbootjes op de Middellandse Zee, zelfs als de migranten dan zouden verdrinken.

Francken ontkende de uitspraken van de Griekse minister meteen met klem. Intussen kreeg hij ook excuses, zo bleek eerder al. "Tijdens de laatste top stond hij me bij de toiletten op te wachten. Hij bood zijn verontschuldigingen aan. En hij besloot met I love you", liet Francken in maart nog door De Standaard optekenen.

De plooien zijn intussen helemaal gladgestreken. De N-VA'er geeft Mouzalas vrijdag immers een rondleiding in het opvangcentrum van Fedasil in zijn thuisgemeente Lubbeek, zo kondigde zijn kabinet aan. Mouzalas is in het land voor een bijeenkomst van de Europese ministers.

Francken zal in elk geval ook de veiligheidssituatie in de Griekse hotspots ter sprake brengen. Daar werken al enige tijd Belgische experts en de bedoeling is er de komende dagen en weken nog extra uit te sturen ter ondersteuning van de Grieken. Maar daarvoor zijn eerst meer garanties nodig op vlak van veiligheid, aldus het kabinet-Francken.

Binnenkort komen ook de eerste twintig Syrische vluchtelingen uit Griekenland naar België in het kader van het Europese spreidingsplan.

Lees meer