Francken haalt uit naar ontevreden vluchtelingen: "Een beetje dankbaarheid is op zijn plaats"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken nam gisteren zijn Griekse collega Ioannis Mouzalas mee naar het opvangcentrum van Fedasil in Lubbeek. Mouzalas is de man die een tijd geleden voor heel wat wrevel zorgde toen hij beweerde dat "de Belgen de vluchtelingen in zee willen drijven en laten verdrinken". Maar de rondleiding liep niet bepaald van een leien dakje. Een vluchtelingenkoppel bleek niet te spreken over de opvang en drong zich tijdens het bezoek volgens Francken op een heel onbeschofte manier op. Dat liet de staatssecretaris niet zomaar gebeuren. "Een beetje dankbaarheid is op zijn plaats", klonk het geïrriteerd.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De plooien tussen Ioannis Mouzalas en Theo Francken zijn intussen helemaal gladgestreken. Om de verbeterde relatie kracht bij te zetten en om nogmaals te tonen dat ons land zich wel degelijk hard inzet voor de vluchtelingen, gaf Francken Mouzalas vrijdag een rondleiding in het opvangcentrum van Fedasil in zijn thuisgemeente Lubbeek.

Op beelden van ROB-tv is echter te zien dat de sfeer omslaat en dat Francken kordaat enkele vluchtelingen op het matje roept.

"Jullie zijn met tienduizenden in een paar weken ons land binnengekomen. Het is niet makkelijk voor ons land en de publieke opinie. We doen heel hard ons best, we proberen voor een menselijke ontvangst te zorgen. Een beetje dankbaarheid is dus op zijn plaats", haalt een rood aangelopen Francken uit.

"Jullie zijn met tienduizenden in een paar weken ons land binnengekomen. Het is niet makkelijk voor ons land en de publieke opinie. We doen heel hard ons best"

Theo Francken
2
ROB-tv

"Opdringerig en onbeschoft"

Op zijn Facebookpagina schetst Francken de situatie om zijn sneer te verdedigen.

"Een koppel Irakezen manifesteerde zich gisteren in Lubbeek vanaf de eerste minuut van ons bezoek erg opdringerig en onbeschoft. Ze wilden me spreken, ik zei hen dat ik na afloop van het bezoek van mijn Griekse collega even tijd voor hen zou maken. Ze luisterden niet en wensten vooral media-aandacht voor 'de onmenselijke manier waarop ze in Lubbeek opgevangen worden' (sic).", schrijft hij.

"Ik wist niet goed wat ik hoorde. De opvangcondities in Lubbeek beantwoorden volledig aan alle internationale standaarden en regels, meer nog ons team personeelsleden en vrijwilligers doet alles om de asielzoekers te helpen. Ze krijgen 3x dag eten, bed, bad, brood en begeleiding. Hun kinderen (55!) zitten allen in onze Lubbeekse scholen. Na 4 maanden MOGEN ze gaan werken. Ik reageerde kort voor de camera's, na de zoveelste opdringerigheid."

"Gelukkig zei directrice Ingrid me na afloop dat ze niet spraken namens alle bewoners en dat zelfs niemand van de andere Irakezen voor het betrokken malcontente koppel wilde tolken", klinkt het ook nog.

"Ze luisterden niet en wensten vooral media-aandacht voor 'de onmenselijke manier waarop ze in Lubbeek opgevangen worden' (sic)."

Theo Francken
2
photo_news

Lees meer