Christian Kern
EPA Christian Kern

Oostenrijk wil af van Europees spreidingsplan voor asielzoekers

Oostenrijk wil af van deelname aan het Europese spreidingsplan voor asielzoekers. "We bekijken of we een uitzondering of uitstel kunnen bekomen", zo heeft kanselier Christian Kern vandaag bevestigd. De Europese Commissie wees Oostenrijk echter meteen op zijn wettelijke verplichtingen.

Oostenrijk moest tot dusver niet deelnemen aan het Europese spreidingsplan. Doordat het land in 2015 heel wat vluchtelingen moest opvangen, verkreeg het in 2016 een jaar uitstel. Die uitzondering verstreek eerder deze maand, maar Oostenrijk blijft weigeren om asielzoekers vanuit Italië en Griekenland over te brengen. De regering staat weliswaar achter het principe van het spreidingsplan, maar vindt nog steeds dat Oostenrijk meer dan zijn deel heeft gedaan.

Kern gaat nu een brief naar Brussel sturen met een verzoek om nieuw uitstel of een uitzonderingsregeling. De sociaaldemocratische regeringsleider verzekerde wel dat hij geen juridische confrontatie met Brussel wil. Ook binnen de regering bestaat scepsis over de slaagkansen. "Ik denk niet dat dit zal lukken", zei vicekanselier Reinhold Mitterlehner van de conservatieve ÖVP.

De reactie van de Commissie bood de Oostenrijkers alvast weinig hoop. "Van Oostenrijk wordt nu verwacht dat het zijn wettelijke verplichtingen naleeft", reageerde een woordvoerster. Ze stipte aan dat geen enkel land zich unilateraal kan onttrekken aan het akkoord. "Ze kunnen ervoor kiezen buiten de wet te treden, wat we zeer betreurenswaardig zouden vinden en wat niet zonder gevolgen zou blijven."

In september 2015 raakten de lidstaten het eens over de spreiding van 160.000 asielzoekers vanuit Griekenland, Italië en Hongarije. Hongarije en Slovakije werden weggestemd, weigerden elke medewerking en trokken naar het Europese Hof van Justitie. Tot dusver zijn minder dan 15.000 asielzoekers overgebracht naar andere lidstaten. Momenteel komen nog zo'n 26.000 asielzoekers in Italië en Griekenland in aanmerking voor overbrenging.

Het akkoord van 2015 verstrijkt in september dit jaar. Intussen nemen de vluchtelingenstromen verder af. In de eerste drie maanden van dit jaar bereikten 26.600 mensen de Europese kusten, tegen 164.000 in het eerste kwartaal van vorig jaar.Lees meer