4 Een jongetje met zijn mama net na aankomst op het eiland Lesbos met een bootje afgelopen nacht.
AP Een jongetje met zijn mama net na aankomst op het eiland Lesbos met een bootje afgelopen nacht.

Opnieuw honderden migranten aangekomen op Griekse eilanden

Het aantal migranten dat in Griekenland aankomt blijft hoog. Alleen al gisteren hebben 379 mensen vanuit Turkije de oversteek naar de Griekse eilanden gemaakt, zo heeft het Griekse ministerie van Burgerbescherming meegedeeld.

Om de overvolle kampen te ontlasten, werden gisteren ook 485 migranten overgebracht naar het Griekse vasteland, zo meldt de regering in Athene. Toch bevinden zich momenteel nog altijd 28.800 mensen in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Volgens de lokale media gaat het om het hoogste aantal sinds het vluchtelingenakkoord met Turkije in maart 2016 in werking trad.

4
AP

Vooral in het kamp in Moria, op het eiland Lesbos, blijven de leefomstandigheden slecht. Er leven meer dan 12.000 mensen in het kamp, dat eigenlijk maar bestemd was voor de opvang van 3.000 migranten. De situatie is daarnaast ook ernstig op Samos, waar 5.200 migranten samengepropt zitten in een kamp dat eigenlijk maar plaats mag bieden aan 650 mensen.

De vluchtelingendeal tussen Turkije en EU houdt in dat Europa alle vluchtelingen en migranten kan terugsturen die illegaal de oversteek van Turkije naar Griekenland hebben gemaakt. Maar door een personeelstekort blijft de behandeling van de asielaanvragen op de Griekse eilanden moeizaam verlopen. 

4
AP
4
AP

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jean-marie machiels

    Het wordt tijd dat die overbetaalde EU-commissarissen eindelijk beslissingen gaan nemen die deze mensenhandel doet stoppen. En dat dure akkoord met Turkije stelt niets voor... Politieke moed is alles wat er nodig is om deze waanzin een halt toe te roepen.

  • Benny Adriaens

    Wat doet de super dure Europese grenswacht Frontex met veel poeha opgericht....

Lees meer