Opvangboot voor 250 asielzoekers meert aan in Gent

Aan de Rigakaai in de haven van Gent is een groot ponton aangemeerd. Daar zullen binnen twee weken 250 asielzoekers opgevangen worden. De boot komt uit Nederland, waar hij dienst deed als gevangenis.

Het 110 meter lange ponton is gisterochtend om 3.30 uur vertrokken in het Nederlandse Werkendam, nabij Dordrecht. De boot werd met een duwer via de Oosterschelde, Westerschelde en het kanaal Gent-Terneuzen de Gentse haven binnengebracht, verduidelijk het Havenbedrijf Gent. Rond 22 uur meerde het ponton aan aan de Rigakaai, nabij het bezoekerscentrum van het Havenbedrijf Gent en de winkels Weba en Decathlon.

Het ponton arriveerde een week later dan initieel gepland, maar toch komt de geplande openingsdatum, in de week van 15 februari, niet in het gedrang, zegt de Gentse OCMW-voorzitter Rudy Coddens (sp.a). "Het ponton wordt nu aangesloten en volledig ingericht, er moeten nog wat technische formaliteiten en keuringen gebeuren en finaal moet Fedasil groen licht geven", verduidelijkt Coddens.

De uitbating gebeurt door het consortium Corsendonk/GS4-Care. Maandag start het twintigkoppige team, bestaande uit een centrumverantwoordelijke, maatschappelijk werker, educatief medewerker, administratieve kracht en verpleegkundigen.

Activiteiten

Op het ponton zullen de vluchtelingen in kamers van 20 vierkante meter ingedeeld worden, waar telkens slaapruimte is voor vier personen en een douche en toilet aanwezig zijn. Daarnaast zijn er leefruimtes en keukens voorzien en krijgen de vluchtelingen dagelijks een beperkt budget om zelf te koken. Ook de dienst Burgerzaken zal kantoor houden op de boot en de stad Gent voorziet vrijetijdsactiviteiten. Er worden onder meer deelfietsen voorzien en voor het ponton komt een met houten panelen afgescheiden ontspanningszone, de grootte van het vloeroppervlak van het schip.
        
Volgende week vrijdag en zaterdag is een opendeurdag voor het grote publiek gepland.

Lees meer