Twee Nigeriaanse vluchtelingen in een detentiecentrum in Libië in 2016.
REUTERS Twee Nigeriaanse vluchtelingen in een detentiecentrum in Libië in 2016.

Rwanda gaat vluchtelingen uit Libië evacueren na nieuws over folteringen

Rwanda heeft vandaag een overeenkomst ondertekend met de Afrikaanse Unie (AU) en het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) om tijdelijk Afrikaanse vluchtelingen en asielzoekers op te vangen die gestrand waren in asielcentra in Libië.

Een eerste groep van vijfhonderd mensen, voornamelijk uit de Hoorn van Afrika, zal in "de komende weken" per vliegtuig worden geëvacueerd. Rwanda zal hen "welkom heten en hen op vrijwillige basis beschermen", aldus de UNHCR in een verklaring.

Eenmaal in Rwanda zullen de vluchtelingen in een opvangcentrum terechtkomen. Van daaruit zullen ze naar andere landen worden overgebracht of kunnen ze terugkeren naar hun land als dat mogelijk en veilig is.

Folteringen

Mensenrechtenorganisaties en internationale instellingen zijn verontrust over de situatie van migranten in Libië, nadat er meldingen zijn binnengekomen van folteringen in de asielcentra. De UNHCR heeft herhaaldelijk verzocht om de centra te sluiten. 

Daarnaast zitten de migranten sinds begin april gevangen door gevechten tussen de strijdkrachten die trouw zijn aan de regering van nationale eenheid, en die van Khalifa Haftar, de militair die een groot deel van het land onder controle heeft. 

Steeds minder landen over de hele wereld zijn bereid om vluchtelingen op te nemen.

Cosmas Chanda, UNHCR

De VN schat dat er zo 4.700 vluchtelingen en migranten vastgehouden worden in centra, waarvan 3.500 in de buurt van gevechten ten zuiden van de hoofdstad. "We hebben wanhopig gezocht naar oplossingen voor deze mensen. Steeds minder landen over de hele wereld zijn bereid om vluchtelingen op te nemen", zei Cosmas Chanda, vertegenwoordiger van de UNHCR bij de AU.

Door de chaos na de val van voormalig dictator Muammar Khadafi in 2011 is Libië een belangrijke doorgangspost geworden voor migranten uit Sub-Saharisch Afrika die Europa willen bereiken. 

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jurgen Van der Vekens

    Amerika wou va Kadafi vanaf, zie wat er van gekomen is, chaos. veel respect voor een land als Rwanda die menselijke waarde boven eigen belangen zet!

  • Jos Plessers

    "Steeds minder landen zijn bereid vluchtelingen op te nemen"Logisch ook.1:Ze brengen dikwijls"hun"oorlog mee.2:Ze respecteren dikwijls de tradities/gewoontes van het nieuwe land niet.Geregeld worden in"hun"nieuwe land mensen vermoord,verkracht.De godsdiensten botsen.De reserves wereldwijd raken uitgeput,waardoor de mensen vluchten,maar"europa is niet het OCMW vd wereld"

Lees meer