Een bootje met vluchtelingen komt aan op het Griekse eiland Lesbos.
Photo News Een bootje met vluchtelingen komt aan op het Griekse eiland Lesbos.

Schatting VN: deze winter dagelijks 5.000 migranten naar Europa

De Verenigde Naties schatten dat komende winter dagelijks 5.000 vluchtelingen en migranten vanuit Turkije Europa zullen binnenkomen. De vluchtelingenorganisatie UNHCR van de VN vermoedt dat de verslechterende weersomstandigheden de mensen niet van hun trektocht zullen afhouden.

Wel zal het koude en natte weer de omstandigheden waaronder de vluchtelingen zullen reizen en in kampen verblijven aanzienlijk bemoeilijken, met name in Griekenland en de Balkan. De UNHCR wil om de ergste nood te lenigen omgerekend bijna 90 miljoen euro doneren aan Kroatië, Griekenland, Slovenië, Servië en Macedonië. 

Dit jaar zijn er al meer dan 700.000 asielzoekers Europa binnengekomen. De Europese Unie denkt dat er aan het einde van 2016 zeker drie miljoen extra vluchtelingen zijn aangekomen in Europa. De EU verwacht dat de stroom migranten de komende maanden niet minder zal worden en dat die pas in 2017 zal gaan afzwakken.

UNHCR stelde dat het vooral gaat om Syriërs. De VN-vluchtelingenorganisatie schat dat de burgeroorlog in Syrië meer dan 6 miljoen burgers op de vlucht heeft gejaagd.

Per boot

Een recordaantal van 218.394 vluchtelingen kwam in oktober per boot naar Europa. Hierbij piekte ook het aantal verdronken vluchtelingen. Vorige week verdronken meer dan zestig vluchtelingen in de Egeïsche zee als gevolg van het slechte weer. Het aantal boten dat de oversteek uit Turkije waagde nam na zondag drastisch af omdat het weer is verslechterd. Met windstoten van 50 kilometer per uur verbiedt de Griekse kustwacht schippers uit te varen in de meeste havens van het land. 

Toch blijven smokkelaars vluchtelingen op wankele boten zetten, ook in slecht weer, naar verluidt gelden dan gereduceerde tarieven. In totaal kwamen meer dan 3.000 bootvluchtelingen bij de oversteek om het leven.

Ook bij slecht weer blijven smokkelaars vluchtelingen op wankele boten zetten, naar verluidt gelden dan gereduceerde tarieven

Herverdeling

De eerste dertig vluchtelingen die vanuit Griekenland worden herverdeeld over de lidstaten van de Europese Unie zijn woensdag vertrokken naar Luxemburg. Het is de start van een herverdelingsplan waarbij in totaal zo'n 160.000 vluchtelingen worden overgebracht naar EU-lidstaten uit onder andere Griekenland en Italië, waar veel vluchtelingen aankomen.

Overigens raamde de Europese Commissie dat de ongekende toestroom van vluchtelingen naar Europa een impuls voor de economie kan betekenen. Deze groep is geschikt om werk te gaan doen waar niet zoveel scholing voor nodig is of waar de gewone beroepsbevolking zijn neus voor ophaalt. De economische groei in de eurolanden komt dit jaar gemiddeld uit op 1,6 procent, verwacht Brussel. Voor volgend jaar wordt een lichte toename voorspeld tot 1,8 procent, en in 2017 zou het 1,9 procent worden.

Lees meer