3 Op korte tijd vonden twee crashes plaats met het nieuwe vliegtuigtype van de Amerikaanse constructeur Boeing. Ook het Belgische luchtruim wordt nu verboden gebied voor Boeing 737 MAX-vliegtuigen.
AP Op korte tijd vonden twee crashes plaats met het nieuwe vliegtuigtype van de Amerikaanse constructeur Boeing. Ook het Belgische luchtruim wordt nu verboden gebied voor Boeing 737 MAX-vliegtuigen.

Vluchten met Boeing 737 MAX verboden in volledige Europese luchtruim

Nadat eerder acht Europese landen, waaronder België, hadden besloten dat er voorlopig niet meer mag worden gevlogen met de Boeing 737 MAX, heeft de Europese luchtvaartautoriteit EASA nu een verbod aangekondigd op vluchten met het in opspraak gekomen toestel voor het volledige Europese luchtruim.

In steeds meer landen groeide het wantrouwen tegenover het bewuste toestel, na de recente crashes in Ethiopië en Indonesië, en moet het vliegtuig aan de grond blijven. Na het Britse en het Ierse luchtruim sloten vandaag ook die van Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië en Oostenrijk voor de 737 MAX. Rond 18 uur kondigde minister van Mobiliteit François Bellot aan dat ons land volgt. Het Belgisch luchtruim wordt verboden gebied voor de Boeing. Eerder beslisten onder meer China, Singapore, Australië, Zuid-Afrika en Zuid-Korea dat ook al. Uiteindelijk kondigde ook de EASA rond 18.40 uur dat het volledige Europese luchtruim dicht gaat voor de 737 MAX.  Ook India houdt de vloot van Boeing 737 MAX-vliegtuigen in zijn land aan de grond. 

Maatschappijen

Ook diverse luchtvaartmaatschappijen, waaronder Norwegian Air, TUI en Turkish Airlines, hebben besloten om voorlopig niet meer met een 737 MAX te vliegen en alle vluchten op te schorten.

Reisorganisator TUI maakte die beslissing vandaag bekend, niet lang na het nieuws dat de Britse vliegautoriteiten het toestel bannen. Het betekent dat 15 vliegtuigen uit de TUI-vloot voorlopig niet vliegen, waaronder de 4 van het Belgische TUI fly. Reizigers die vanaf morgen een vlucht hadden geboekt met zo’n toestel, zullen een alternatief aangeboden krijgen. 

3 TUI Group houdt zijn 737 Max 8-toestellen aan de grond, ook vier vliegtuigen van de Belgische luchtvaartmaatschappij TUI fly zullen voorlopig niet meer vliegen.
AP TUI Group houdt zijn 737 Max 8-toestellen aan de grond, ook vier vliegtuigen van de Belgische luchtvaartmaatschappij TUI fly zullen voorlopig niet meer vliegen.

Voorzorgsmaatregel

Een woordvoerder van de ‘Civil Aviation Authority’ in Groot-Britannië laat verstaan dat er nog te weinig informatie is over het ongeval van afgelopen weekend in Ethiopië om vluchten met de 737 MAX toe te laten. 

“We volgen de situatie van dichtbij, maar hebben onvoldoende info over de flight-datarecorder en hebben als voorzorgsmaatregel beslist om geen enkele commerciële vlucht met het toestel te laten vertrekken of aankomen in Groot-Britannië noch te laten vliegen door ons luchtruim. We blijven wel in contact met het Europese agentschap voor vliegveiligheid EASA.” EASA neemt later op de dag een standpunt in. 

Controle

Vlucht ET-302 stortte zondag kort na het opstijgen vanop de luchthaven van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba neer. De 157 inzittenden kwamen om het leven. 

De piloten hadden de luchtverkeersleiding kort voor de crash gemeld dat ze problemen hadden om het vliegtuig onder controle te houden, zei de topman van Ethiopian Airlines vandaag aan CNN. Om welke problemen het precies ging, is nog niet duidelijk. Ethiopian heeft nog geen details vrijgegeven over wat er zich in de laatste minuten voor het neerstorten in de cockpit heeft afgespeeld.

Volgens GebreMariam zullen de “zwarte dozen” met de vluchtgegevens in het buitenland worden geanalyseerd. Meestal gebeurt dat in het land waar het vliegtuig geproduceerd is, dat zou in dit geval de Verenigde Staten zijn.

We hebben het volste vertrouwen in de veiligheid van de 737 MAX

Boeing

Vliegtuigbouwer blijft overtuigd van veiligheid

“We hebben het volste vertrouwen in de veiligheid van de 737 MAX”, klinkt het bij Boeing zelf. De vliegtuigbouwer heeft wel begrip voor de maatregelen. “We begrijpen dat luchtvaartregulatoren en klanten beslissingen hebben genomen waarvan zij geloven dat ze het meest gepast zijn voor hun thuismarkten”, luidt het in een persbericht.

De constructeur voegt nog toe dat de Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) momenteel geen extra maatregelen neemt, en dat Boeing zelf voorlopig ook niet de noodzaak ziet om nieuwe richtlijnen uit te vaardigen voor gebruikers van de 737 MAX-vliegtuigen.

3
EPA

Bekijk ook:

40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Albert De Vries

    @pieter De Potter "Erg dat tegenwoordig mensen verongelukken door een fout in de software." Slecht nieuws, Pieter, met de automatische systemen in en zelfrijdende auto's zullen er nog velen sterven door een fout in de software. Hoe lang werkt uw smartphone zonder dat u die op een fout kan betrappen...

  • Karel van Velzeke

    moest den Boeing Europees zijn zou dit zeker niet gebeuren ,zo zie je maar weer....

Lees meer