Hajji Firuz of de 'Perzische Zwarte Piet'.
kos Hajji Firuz of de 'Perzische Zwarte Piet'.

VN beschermen 'Perzische Zwarte Piet'

Terwijl de Verenigde Naties onderzoek doen naar de Nederlandse Zwarte Piet omdat die racistisch zou zijn, beschermt de landenbond een Perzisch feest waarbij zwartgeschminkte figuren een grote rol spelen. Dat weet De Telegraaf.

In de dagen rond 20 maart vieren landen als Iran en Azerbeidzjan het nieuwe jaar volgens de Perzische kalender. Mensen gaan bij elkaar op bezoek en wisselen geschenken uit. In Iran speelt de figuur Hajji Firuz een grote rol tijdens de festiviteiten. De zwartgeschminkte figuur met felrode lippen is gehuld in rode kleren. Hij speelt tamboerijn en zingt om kinderen en hun ouders te vermaken.

Bewakers van het vuur
Volgens een theorie zou de traditie afkomstig zijn uit het zoroastrisme, een Perzische religie. De zwarte figuren zouden vuurbewakers moeten voorstellen van wie huid zwartgeblakerd is omdat ze aan het eind van het jaar bij mensen langsgingen en hen aanspoorden om hun oude spullen te verbranden. Door de rook werd hun huid zwart.

Een andere theorie is dat Hajji Firuz stamt uit oudere tijden waarin zwarte slaven door de steden trokken om te zingen voor de plaatselijke bevolking.

Erkend
In 2009 werd dit Perzische feest met hun versie van Zwarte Piet vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. In 2010 werd de feestdag ook erkend door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Daarmee wordt de Iraanse Zwarte Piet dus beschermd door de Verenigde Naties.

"Noroez draagt de waarden van vrede en solidariteit tussen generaties en binnen families uit en draagt door verzoening en naastenliefde bij aan de culturele diversiteit en vriendschap tussen mensen en verschillende gemeenschappen", zo zeggen de VN op hun website over het feest.

Lees meer