VN bestraffen diamantair en drie militieleiders in Centraal-Afrikaanse Republiek

De Verenigde Naties hebben gisteren sancties getroffen tegen een kantoor dat Centraal-Afrikaanse diamanten aankoopt, en tegen drie militieleiders voor hun rol in de instabiliteit van het land. Het sanctiecomité van de VN liet bezittingen blokkeren van de onderneming Badica en het Belgische filiaal Kardiam, vanwege steun aan gewapende groepen in de Centraal-Afrikaanse Republiek via de illegale handel in goud en diamanten.

De sancties volgen op de inbeslagname door de Belgische autoriteiten in mei 2014 van koffers met diamanten verstuurd naar de vertegenwoordiger van Badica/Kardiam in Antwerpen, wat een overtreding is van een verbod uit 2013 op de handel in diamanten, aldus het comité.

In maart 2013 verdreef een overwegend islamitische rebellie, de Seleka, president François Bozizé van de macht. Dat duwde de Centraal-Afrikaanse Republiek in de ergste crisis sinds de onafhankelijkheid in 1960.

Het VN-sanctiecomité legde ook een reisverbod op aan militieleider Alfred Yekatom en bevroor zijn bezittingen. Hij is actief in Bangui en verschillende andere steden. Habib Soussou, een anti-Balaka-bevelhebber in de zuidelijke provincie Lobaye, is toegevoegd aan de zwarte lijst, net als de voormalige Seleka-generaal Oumar Younous, die voorgesteld wordt als een diamantsmokkelaar die dicht bij de voormalige president Michel Djotodia staat.

Lees meer