REUTERS

VN kondigen staakt-het-vuren nabij Tripoli aan

De militante groeperingen die elkaar al meer dan een week in en rond de Libische hoofdstad Tripoli naar het leven staan, hebben besloten de wapens voorlopig te laten zwijgen. Dat heeft de leiding van de VN-missie in het Noord-Afrikaanse land vandaag bekendgemaakt.

"Onder auspiciën van speciaal VN-gezant Ghassan Salamé is vandaag een staakt-het-vuren afgesproken en ondertekend om een einde aan alle vijandelijkheden te maken, burgers te beschermen, en de publieke en privé bezittingen te vrijwaren", zo staat in het communiqué van de volkerenorganisatie.

Het is nog niet duidelijk hoe de afspraken zullen worden uitgevoerd. Rivaliserende partijen strijden al sinds de val van dictator Muammar Kaddafi in 2011 om de macht in het olierijke Libië.

Bij gevechten tussen gewapende groepen nabij Tripoli zijn sinds 27 augustus minstens vijftig mensen omgekomen. Eerder vandaag werd er nog hevig gevochten. Honderden migranten die in een opvangcentrum in de buurt van het vliegveld zaten, hebben volgens een hulpverlener uit angst de benen genomen. Mogelijk gaat het in totaal om 1800 mensen die een goed heenkomen hebben gezocht. Videobeelden op de sociale media zouden dat verhaal ondersteunen. Een woordvoerder van het Libische ministerie van Immigratie ontkende dat het kamp is leeggelopen.

Zaterdag maakten zo'n vierhonderd gedetineerden gebruik van de heersende chaos. Ze forceerden, nadat de bewakers ervandoor waren gegaan, de deuren van de gevangenis in het zuiden van de stad en verdwenen.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer