VN: "Nederland moet stoppen met sinterklaasfeest"

"Nederland moet helemaal stoppen met het sinterklaasfeest." Dat zegt professor Verene Shepherd, hoofd van de werkgroep van de Verenigde Naties die onderzoek doet naar Zwarte Piet. De werkgroep bezoekt binnenkort Nederland om zelf het sinterklaasfeest mee te maken. Maar wat Shepherd betreft is het ook meteen de laatste keer dat het feest gevierd wordt, schrijft De Telegraaf.

Hoewel het onderzoek van de VN nog in volle gang is, heeft de van oorsprong Jamaicaanse Sheperd haar conclusie al klaar. "De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is en dat in de 21ste eeuw dit feest moet stoppen. Als ik, als zwart persoon, in Nederland zou wonen, zou ik bezwaar hebben."

Volgens Sheperd is het de taak van de Nederlandse premier Rutte om in te grijpen. "De premier heeft de macht om dit te veranderen en om zijn invloed uit te oefenen op de groep die deze gewoonte in leven houdt. En wat is er mis met één Sinterklaas, waarom moeten jullie er twee hebben", vraagt Shepherd zich af, waarbij ze doelt op de kerstman.

"Zwarte Piet is zwart"
Eerder liet de Nederlandse premier Rutte nog weten dat het geen taak van de overheid is om het Zwarte Piet-debat te beslechten. Volgens de premier staat het iedereen vrij om een witte piet op te voeren, maar hij wees erop dat het hulpje van de Sint volgens de overlevering altijd zwart is geweest. "Zwarte Piet is zwart, daar kunnen we weinig aan veranderen", klonk het.

Zwarte Piet was vermoedelijk geen knecht maar een islamitisch handelaar, die de aartsbisschop van het Griekse Myra hielp bij onder andere het verspreiden van voedingswaren onder arme kinderen. Pas in de 19de eeuw verwerd hij tot het stereotype van de komische neger. Dat schrijft afrikanist Louïse Müller in De Volkskrant. "Het is tijd om de gelijkwaardigheid tussen Sint en Piet te herstellen", betoogt ze.

Lees meer