Kim Jong-un woonde op 25 juli een rakettest bij. Het regime hield sinds eind juli al vier soortgelijke testen.
EPA Kim Jong-un woonde op 25 juli een rakettest bij. Het regime hield sinds eind juli al vier soortgelijke testen.

VN: “Noord-Korea steelt miljarden met hacks”

Noord-Korea heeft bijna 2 miljard euro gestolen met cyberaanvallen op banken en beurzen voor cryptomunten. Dat staat in een rapport van de Verenigde Naties dat persbureau Reuters heeft ingezien. Het geld wordt gebruikt om het wapenprogramma van het land te bekostigen.

De cyberaanvallen die Noord-Korea uitvoerde, waren van hoog niveau en moeilijk tegen te gaan. De VN zeggen dat het gestolen geld moeilijk te achterhalen is, omdat het online ook direct wordt witgewassen.
Volgens de VN heeft het land de afgelopen jaren het wapenarsenaal flink uitgebreid.

Ook het aantal kernwapens is flink toegenomen, ondanks het feit dat het land het afgelopen half jaar geen nucleaire tests heeft uitgevoerd.

Het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap meldt inmiddels dat Noord-Korea dinsdag (plaatselijke tijd) vanaf de oostkust van het land voor de vierde keer in minder dan twee weken tijd niet-geïdentificeerde projectielen heeft afgevuurd. Yonhap baseert zich op verklaringen van het Zuid-Koreaanse leger. 
De projectielen kwamen, zoals de voorbije dagen ook al het geval was, terecht in de Japanse zee.

De verhoogde activiteit van Noord-Korea is vermoedelijk gelinkt aan de gezamenlijke militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten die binnenkort worden gehouden. Die oefeningen worden door Pyongyang beschouwd als een provocatie en een repetitie voor een invasie in Noord-Korea. 

17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • jack vandenhende

    @Vladimir De Leeuw , dat u Kim Jong-un verdedigt , een dictator van de ergste soort , dat zijn volk uithongert en vermoord , zegt heel veel over uzelf .

  • DIRK VANGOSSUM

    Hij hackt "zwart geld "..... dus niemand dient klacht in.

Lees meer