AFP

VN-rapport stelt vertrek van blauwhelmen in Congo voor tegen 2022

De missie van de VN-blauwhelmen in de Democratische Republiek Congo zou, onder bepaalde voorwaarden, verspreid over drie jaar progressief afgebouwd kunnen worden. Dat voorstel staat in een rapport van de Verenigde Naties dat recent aan de Veiligheidsraad werd bezorgd en dat het Franse persagentschap AFP kon inkijken. In december stemt de VN-Veiligheidsraad over de verlenging van het mandaat met een jaar, en in de komende weken worden de gesprekken daarover opgevoerd. Het rapport zal daarbij als basis dienen. België, als tijdelijk lid van de Veiligheidsraad, zal mee beslissen over de verlenging.

Het rapport kwam er nadat VN-secretaris-generaal Antonio Guterres om een strategische evaluatie van de VN-missie in de Democratische Republiek Congo (Monusco) had gevraagd. Het document biedt “een onafhankelijke analyse van de uitdagingen en opportuniteiten in de DRC en van de relevantie van het mandaat van Monusco”, luidt het. Het bevat “de parameters die een verantwoorde en efficiënte overgang moeten verzekeren, los van financiële overwegingen, institutionele voorkeuren en geopolitieke belangen”.

Voor de terugtrekking moet volgens het rapport minimum drie jaar worden uitgetrokken. “Met een vertrek eind 2022 zitten de Verenigde Naties in een goede positie om een verantwoorde overgang te verzekeren, gesteld dat de hervormingen die door de nieuwe autoriteiten zijn aangekondigd, aan hetzelfde tempo worden doorgezet en als het beste scenario werkelijkheid wordt”, schrijven de auteurs. De terugtrekking over drie jaar is dus enkel mogelijk als de Congolese regering geleidelijk aan zelf de taken van Monusco overneemt, aldus een anonieme diplomaat aan AFP.

Proces

Het eerste jaar zou het aantal blauwhelmen gehandhaafd worden en zouden slechts enkele aanpassingen worden doorgevoerd. Het tweede jaar zou er een terugtrekking kunnen worden beoogd van de VN-militairen in de provincies Tanganyika en Kasaï terwijl de missie zich wel nog steeds focust op de Kivu’s en Ituri. Het derde jaar zou dan in het teken staan van de volledige terugtrekking.

Een van de opties voor na de terugtrekking is dat Monusco opgevolgd wordt door een politieke missie die onder meer de mensenrechtensituatie verder monitort.

Rol van België

Het Belgische standpunt over de toekomst van Monusco is nog niet bepaald. Daarvoor is het nog wachten op hoe Kinshasa en de buurlanden zullen reageren op het VN-rapport, klinkt het. De tijd dringt wel, want de stemming staat voor midden december op de agenda. Binnen de Belgische diplomatie is te horen dat Frankrijk, permanent lid en ‘penholder’ voor Monusco, de druk mee opvoert en al polste naar hoe België het dossier ziet.

Brussel maant, net als de auteurs van het rapport, aan tot voorzichtigheid. Er zijn bemoedigende politieke verklaringen geweest door de nieuwe president, maar het is nog afwachten of die verklaringen realiteit zullen worden.

De VN-missie in Congo kost bijna 1 miljard dollar, en telt zowat 16.000 blauwhelmen. Het budget van de missie staat echter onder druk. Leïla Zerrougui, hoofd van de VN-missie, gaf onlangs nog aan dat verder beknibbelen op het budget betekent dat de missie aan geloofwaardigheid zal inboeten. 

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Annie Broeckx

    Tegen die tijd hebben de russen het al overgenomen.

Lees meer