4 Het Syrische leger zou in Aleppo meerdere luchtbombardementen met chloorgas hebben uitgevoerd. Hier krijgt een kind een mondmasker om na dergelijke gifaanval.
REUTERS Het Syrische leger zou in Aleppo meerdere luchtbombardementen met chloorgas hebben uitgevoerd. Hier krijgt een kind een mondmasker om na dergelijke gifaanval.

VN-rapport vernietigend voor Syrische leger (en ook Rusland): "Chloorgas gebruikt in Aleppo"

Het Syrische leger heeft in de strijd om Aleppo chloorgas ingezet en andere oorlogsmisdaden begaan. Syrië en bondgenoot Rusland hebben vorig jaar ook gericht ziekenhuizen en andere civiele instellingen vanuit de lucht gebombardeerd om tegenstanders tot overgave te dwingen. Dat staat in een rapport dat de VN-raad voor mensenrechten vandaag in Genève heeft gepubliceerd.

Syrië zou ook verantwoordelijk zijn voor een luchtaanval op een hulpkonvooi. Gewapende tegenstanders van de regering worden ervan beschuldigd willekeurig burgers in bewoonde gebieden te hebben beschoten, mensen belet te hebben om te vluchten en hulpgoederen te hebben achtergehouden. Ook dat zijn oorlogsmisdaden. "Langs beide kanten in de stad betaalden de burgers de hoogste prijs voor het geweld", schrijft de VN-mensenrechtenraad. Er was een immens verlies aan mensenlevens.

Het hele jaar door heeft de Syrische luchtmacht trouwens ook aanvallen uitgevoerd op Aleppo en daarbij zou chloorgas zijn gebruikt. Rusland en China hadden gisteren in de VN-veiligheidsraad met hun veto sancties tegen Syrië wegens het gebruik van chemische wapens, verhinderd. 

In 2013 al waren ten oosten van de hoofdstad Damascus bij aanvallen met gifgas rond de 1.400 mensen gedood. De Syrische regering stemde er daarna mee in om alle gifgasvoorraden te vernietigen. Chloor viel echter niet onder het verbod, omdat het ook voor civiele doelen wordt gebruikt. 

Brutale tactiek
De VN-mensenrechtenraad beschouwt de dagelijkse luchtaanvallen door Syrië en Rusland en de maandenlange blokkade van Oost-Aleppo als een "brutale tactiek" om rebellen tot overgave te dwingen. Wegens de bombardementen moesten vele ziekenhuizen in Oost-Aleppo hun werk stoppen. Ook markten, bakkerijen, scholen en waterleidingbedrijven werden getroffen. Syrische en Russische troepen zouden daarbij ook internationaal onaanvaardbare clustermunitie gebruikt hebben. 

Een van de "meest flagrante aanvallen" was het bombardement op een hulpkonvooi in de plaats Urum al-Kubra in de omgeving van Aleppo. Toen kwamen veertien hulpverleners om en werden zeventien vrachtwagens vernield. Het rapport acht het als bewezen dat de luchtaanval minutieus was voorbereid om bijkomende humanitaire hulp te bemoeilijken. Ook zouden regeringsgezinde troepen na de herovering van Oost-Aleppo tegenstanders uit wraak gedood hebben. Honderden mannen werden onder dwang gerekruteerd voor het leger.

Gewapende troepen op hun beurt gebruikten burgers uit Oost-Aleppo als levend schild. Ook het akkoord over de evacuatie van de stad was een oologsmisdaad omdat de mensen onder dwang werden verdreven, zegt het rapport.

In 2013 werden alle gifgasvoorraden al vernietigd door de Syrische regering. Chloorgas viel echter niet onder die maatregel

4 Onder meer in november 2016 was er nog een chloorgasaanval. Onder meer vier kinderen van eenzelfde gezin kwamen toen om het leven.
REUTERS Onder meer in november 2016 was er nog een chloorgasaanval. Onder meer vier kinderen van eenzelfde gezin kwamen toen om het leven.

Sterkere vredesgesprekken

De Noord-Syrische stad Aleppo, niet ver van de Turkse grens, was lange tijd een van de felstbevochten gebieden in de Syrische burgeroorlog. Geholpen door Russische luchtsteun sneden regeringsgezinde troepen in de zomer van 2016 eerst de door rebellen gecontroleerde wijken in het oosten van de stad van de buitenwereld af. Na wekenlange gevechten heroverden het leger en zijn bondgenoten kort voor Kerstmis heel Oost-Aleppo. Rebellen en burgers werden na een overeenkomst uit de stad geleid. 

De herovering van Aleppo betekende voor de Syrische regering in de bijna zes jaar durende oorlog met 400.000 doden een belangrijke overwinning. Daardoor kon de regering bij de nu al een week lopende vredesgesprekken in Genève een sterkere positie innemen dan bij de mislukte onderhandelingen van vorig jaar.

4 Oost-Aleppo zoals het er vandaag uitziet.
AP Oost-Aleppo zoals het er vandaag uitziet.
4 Een deel van Oost-Aleppo waar de Russen en Turken lang stand hebben kunnen houden tegen gewapende rebellen.
AP Een deel van Oost-Aleppo waar de Russen en Turken lang stand hebben kunnen houden tegen gewapende rebellen.

Lees meer