Archiefbeeld. In totaal bevinden zich zo'n 12.000 niet-Syriërs in drie kampen in het noordoosten van Syrië.
AFP Archiefbeeld. In totaal bevinden zich zo'n 12.000 niet-Syriërs in drie kampen in het noordoosten van Syrië.

VN roept op tot repatriëring van kinderen van IS-strijders in Syrië

De Verenigde Naties roepen landen van herkomst op om de kinderen van IS-strijders die zich nog in Syrië bevinden, met hun moeders te repatriëren. Dat blijkt uit een rapport van de door de VN-Mensenrechtenraad ingestelde onafhankelijke onderzoekscommissie voor Syrië vandaag. "Staten die burgers hebben in de detentiecentra weten wat er binnen gebeurt", zei commissievoorzitter Paulo Pinheiro, en hij noemde het "schandalig" dat landen de kinderen niet sneller uit de kampen haalden.

Velen van de kinderen die er werden geboren, hebben geen identiteitsdocumenten. De onderzoekers roepen de landen van herkomst van de buitenlandse strijders op om "onmiddellijk stappen te ondernemen om de registratie van hun in Syrië geboren burgers te vereenvoudigen, met als uiteindelijk doel hen en hun verzorgers zo snel mogelijk te repatriëren".

De VN-commissie roept staten bovendien op om voorrang te geven aan de repatriëring van niet-begeleide kinderen. Als er moeders zijn, moeten zij mee worden gerepatrieerd om ervoor te zorgen dat het belang van het kind wordt geëerbiedigd, benadrukt het verslag. De VN vraagt ook om de nationaliteit van de ouders niet te ontnemen.

Mensenrechtenschendingen

Sinds de val van de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) breken landen zich het hoofd over de repatriëring van de families van IS-strijders. Slechts enkele vrouwen en kinderen zijn reeds teruggekeerd naar Europese landen. De Belgische regering moet, volgens de op 11 december uitgesproken beschikking van de kortgedingrechter, aan tien kinderen van Syriëstrijders consulaire bijstand verlenen en hen administratieve of reisdocumenten bezorgen die hen in staat stellen om onder begeleiding vanuit Syrië naar België te komen. De ouders krijgen zulke bijstand niet. Het is tegen dat laatste dat er beroep wordt aangetekend, zo raakte eerder deze week bekend. 

In totaal bevinden zich zo'n 12.000 niet-Syriërs in drie kampen in het noordoosten van Syrië, van wie 4.000 vrouwen en 8.000 kinderen, blijkt uit statistieken van de Koerdische autoriteiten. Zo'n 700 à 750 kinderen van hen zouden Europees zijn, schatte Marie-Dominique Parent van het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN in november.

Ten slotte concludeerden de onderzoekers dat zowat 5 miljoen Syrische kinderen ontheemd zijn sinds het begin van het conflict in 2011. Zo'n 2,5 miljoen kinderen zijn gevlucht naar het buitenland. De meesten van hen zijn nauwelijks naar school kunnen gaan. De VN tekende ook verschillende mensenrechtenschendingen tegen kinderen op, waaronder bomaanslagen, vergassing, verkrachting en gedwongen dienstplicht. Vele kinderen hebben daardoor mentale trauma's opgelopen.

Bekijk ook. VTM NIEUWS-journalist bij Belgische IS-vrouwen in grootste gevangeniskamp van Syrië:

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ANN LIMBOS

    Heeft de VN ook iets gedaan voor de vrouwen en de kinderen van de mannen die vermoord zijn door dat uitschot ?

  • Kelly Verlinden

    Laat de moeders daar, voed de kinderen op in een speciaal weeshuis met traumabegeleiding. Vrij van radicale religie, je zal zien wat een prachtige mensen dat nog kunnen worden met de juiste inzet.

Lees meer