Blauwhelmen op de Minusma-basis in Kidal vorige maand.
REUTERS Blauwhelmen op de Minusma-basis in Kidal vorige maand.

VN stellen veiligheidszone rond Malinese stad Kidal in

De VN-missie in Mali (Minusma) gaat vandaag een veiligheidszone instellen rond de stad Kidal, in het noorden van het land. De maatregel is een gevolg van de hevige gevechten tussen een regeringsgezinde militie en Toeareg-rebellen in het gebied.

Gisteren vonden in de omgeving van de stad Kidal voor de derde dag op rij confrontaties plaats tussen de Samenwerking van de Bewegingen van de Azawad (CMA) en de pro-Bamako-beweging Gatia. CMA is de koepel van de belangrijkste rebellenbewegingen in Mali, onder wie de Toearegs.

De gevechten vonden plaats in Anéfis, 120 kilometer ten zuidwesten van Kidal, en hebben volgen een Minusma-vertegenwoordiger aan minstens tien mensen het leven gekost. Er raakten ook meerdere mensen gewond. Volgens Gatia-woordvoerder Fahad Ag Almahmoud hebben bij die gevechten vijftien rebellen, "onder wie militaire leiders", het leven gelaten.

Ook rebellenbeweging CMA bevestigt de gevechten, maar doet geen mededeling over het aantal slachtoffers.

De VN vreest nu dat een uitbreiding van de gevechten de bevolking van de stad Kidal zou kunnen treffen. Daarom werd beslist "een veiligheidszone van 20 kilometer rond de stad" in te stellen. Als de strijdende partijen de zone schenden, zal Minusma "in overeenstemming met zijn mandaat" optreden, zo klinkt het. Kidal is momenteel in handen van de rebellen.

De maatregel wordt vanmorgen om 8.00 uur lokale tijd van kracht en geldt "tot nader order".

Lees meer