Donald Trump zette in juni als eerste Amerikaanse president voet op Noord-Koreaanse bodem.
Still Donald Trump zette in juni als eerste Amerikaanse president voet op Noord-Koreaanse bodem.

VN-Veiligheidsraad bijeen over Noord-Korea

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt morgen op verzoek van de VS bijeen om te praten over Noord-Korea. Dat geïsoleerde land eist voor het eind van het jaar nieuwe concessies van Washington om het vastgelopen kernwapenoverleg vlot te trekken.

Bij de raad wordt een uitgebreide update gegeven over "nieuwe ontwikkelingen op het Koreaanse schiereiland, waaronder recente raketlanceringen", zegt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook zal worden gesproken over de mogelijkheid dat Noord-Korea met een nieuwe "provocatie" komt die tot escalatie kan leiden.

De bijeenkomst lijkt erop te duiden dat de Verenigde Staten zich steeds meer zorgen maken over Noord-Korea. De Amerikanen willen dat het regime van Kim Jong-Un zijn nucleaire- en raketprogramma staakt. President Donald Trump heeft Kim herhaaldelijk persoonlijk ontmoet. Er lijkt echter weinig voortgang te zitten in het overleg en Noord-Korea wordt steeds ongeduldiger.

Noord-Korea bevroor in 2017 de atoomproeven en testen van langeafstandsraketten. Sommige analisten vrezen dat het land die volgend jaar zou kunnen hervatten om de druk op te voeren. Noord-Korea wil af van de zware internationale sancties waar het onder gebukt gaat.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer