3
AP

Volgens Trump is vredesoverleg met taliban “dood”

Wat de Amerikaanse president Donald Trump betreft, zijn de vredesonderhandelingen over Afghanistan met de taliban "dood". Dat zei Trump bij het Witte Huis over de gevorderde gesprekken die al lange tijd met de taliban worden gevoerd, maar waar afgelopen weekend de stekker uit is getrokken. De taliban waarschuwt de president dat hij zijn beslissing “binnenkort zal betreuren”. 

Trump maakte zaterdag bekend een geheime ontmoeting met talibanleiders in Camp David af te blazen. Dat gebeurde nadat de taliban de verantwoordelijkheid hadden opgeëist voor een aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Die kostte een Amerikaanse militair en elf andere mensen het leven.

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei daarna nog open te staan voor een vredesakkoord, mits de Afghaanse opstandelingen hun afspraken nakomen. Maar Trump is minder optimistisch. De president benadrukt, net als Pompeo zondag overigens, dat de Taliban de afgelopen dagen zware verliezen hebben geleden.
Het vredesoverleg was al vergevorderd. Trump wilde daarin onder meer de terugtrekking regelen van de Amerikaanse troepen. Hij wil de militairen ook zonder een akkoord uit het land halen. "We willen er weg, maar we gaan er weg op het juiste moment", aldus Trump.

De taliban waarschuwen Trump nu voor de gevolgen van zijn beslissing. “Wij hadden twee opties om de bezetting van Afghanistan te beëindigen: ofwel via de jihad, ofwel via onderhandelingen. Als Trump de gesprekken wil stopzetten, kiezen we voor de eerste weg en dat zullen ze (de Amerikanen, red.) binnenkort betreuren”, zei een taliban-woordvoerder.

3
EPA
3 Afghaanse soldaten bewaken de omgeving na een zware aanslag in Kaboel.
AFP Afghaanse soldaten bewaken de omgeving na een zware aanslag in Kaboel.

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gino Denil

    Natuurlijk blijven die aanslagen plegen. Ze weten ook wel dat een onderhandeld akkoord met Trump waardeloos is. Die breekt meteen zijn eigen woord.

  • Sharon Debeul

    The art of failed deals. Trump kan het niet, niet met China, niet met Mexico, niet met Iran, niet met Noord Korea en ook nu weer niet met Afghanistan.

Lees meer