3 Journalisten wachten op de vrijlating van Volkert van der G.
EPA Journalisten wachten op de vrijlating van Volkert van der G.

Volkert van der G. is weer op vrije voeten

Volkert van de G., de moordenaar van Pim Fortuyn, is vanmiddag vrijgelaten. Waar hij is vrijgelaten is niet bekend. Ook is niet bekend in welke gevangenis hij zat.

Van der G. vermoordde de politicus twaalf jaar geleden op het Mediapark in Hilversum. Hij heeft twee derde van zijn straf erop zitten; het OM heeft bepaald dat niets zijn voorwaardelijke vrijlating in de weg staat. Hij moet zich wel aan een reeks voorwaarden houden.

Volgens de leiding van de gevangenis waar Van der G. verbleef, zijn er geen gronden om hem niet voorwaardelijk vrij te laten. Er is weinig risico dat hij weer in de fout gaat en de moordenaar van Fortuyn heeft geen psychische stoornis. Bovendien zijn de verloven van hem tot nu toe zonder problemen verlopen.

Strenge voorwaarden
Volkert van der G. moet zich aan strenge reclasseringsvoorwaarden houden, niet alleen ter bescherming van de samenleving, maar ook om "de risico's voor Van der G. zelf" beperkt te houden. Van der G. moet zich elke week melden bij de reclassering en draagt een enkelband. Hij mag zich niet vertonen in onder meer Rotterdam, Hilversum en Den Haag.

Deze voorwaarden zijn niet uitzonderlijk, zegt Peter van der Laan, bijzonder hoogleraar reclassering aan de Vrije Universiteit Amsterdam vandaag in de Volkskrant. "Zo'n soort lijst zie je met grote regelmaat bij plegers van ernstige geweldsdelicten."

Woonplaats niet bekend
Over waar en hoe de moordenaar van Fortuyn wordt gehuisvest, geeft de Nederlandse justitie uit veiligheidsoverwegingen geen informatie. Enkel de burgemeester van de gemeente waar Van der G. komt te wonen, wordt geïnformeerd.

Het uitgangspunt in dit soort kwesties is dat de betrokkene in Nederland blijft. "Zoals bij elke vervroegde invrijheidstelling zal het OM ook in deze zaak over een buitenlandoptie nadenken", liet het OM weten. "De wet hoeft zich daar niet tegen te verzetten."

Volgens Marten Fortuyn, de broer van de vermoorde politicus zal Van der G. "altijd over zijn schouder moeten kijken", omdat mensen hem mogelijk iets willen aandoen. Hij heeft dat "gehoord van mensen", zo liet hij vandaag weten aan de Nederlandse Radio1. Hij hoopt dat mensen "geen eigen rechter gaan spelen".

Uit een peiling van 'EenVandaag' van vandaag blijkt dat 65 procent van de Nederlanders niet wil dat de overheid de beveiliging van Van der G. regelt en bekostigt.

3 Pim Fortuyn.
AP Pim Fortuyn.
3 Volkert van der G.
ANP Volkert van der G.

Lees meer