REUTERS

Voor- en tegenstanders Thaise regering manifesteren in Bangkok

In de strijd om de politieke macht in Thailand zijn vandaag in de hoofdstad Bangkok duizenden regeringstegenstanders én -aanhangers de straten in getrokken. Bij een zinderende hitte belegeren de oppositiekrachten de regeringszetel en verschillende televisiezenders in de binnenstad.

Enkele duizenden regeringsaanhangers, de zogenaamde roodhemden, verzamelden zich in het noorden van de stad, 25 kilometer verderop. Ze protesteerden tegen de beslissing van het Thaise hooggerechtshof, dat regeringsleider Yingluck Shinawatra uit haar ambt zette. De politie was met meer dan 15.000 agenten ingezet. Er waren geen schermutselingen.

De regeringstegenstanders trachtten sinds november met massale demonstraties om de regering omver te werpen. De broer van Yingluck, Thaksin, is hen een doorn in het oog. Hij zou volgens hen vanuit ballingschap de regering leiden. De oppositie eist een onverkozen overgangsregering, die hervormingen moet doorvoeren zodat Thaksin nooit nog politieke invloed verkrijgt.

De roodhemden zijn loyaal aan de regering, die vooral in de armere landelijke delen van het land sterk staat. Yinluck werd in 2011 met een grote meerderheid democratisch verkozen. Zij oordelen dat het hooggerechtshof zich oneerlijk heeft ingemengd door haar uit haar ambt te zetten.

Lees meer