De EU besloot in de nasleep van de vluchtelingencrisis om een permanent korps van grensbewakers uit de grond te stampen. Nu begint de rekrutering van die Europese bewakers.
Frontex De EU besloot in de nasleep van de vluchtelingencrisis om een permanent korps van grensbewakers uit de grond te stampen. Nu begint de rekrutering van die Europese bewakers.

Voor het eerst een écht EU-uniform: Frontex begint met rekrutering van Europese grensbewakers

Het Europese grens- en kustwachtagentschap Frontex heeft vandaag de campagne gelanceerd voor de rekrutering van Europese grensbewakers. Zij worden de eerste functionarissen ooit die in een EU-uniform aan de slag zullen gaan, stipt het agentschap aan in een persbericht. 

"Voor het eerst zal Frontex beschikken over een eigen geüniformeerde dienst, die werkt onder de vlag van de Europese Unie", zo kondigde uitvoerend directeur Fabrice Leggeri aan. Frontex wil in een eerste fase 700 mensen aanwerven. Kandidaten hebben tot 16 december om te solliciteren.

Permanent korps

De EU besloot in de nasleep van de vluchtelingencrisis om een permanent korps van grensbewakers uit de grond te stampen. Ze kunnen lidstaten helpen bij de screening van documenten, het uitvoeren van grenscontroles en de terugkeer van mensen zonder recht op legaal verblijf in de EU. De grensbewakers zullen hoofdzakelijk aan de Europese buitengrenzen opereren, maar ze kunnen ook aan de slag in derde landen. 

Het permanent korps zal naast grenswachters van Frontex ook gedetacheerde werknemers van de lidstaten omvatten. Het korps moet tegen 2027 10.000 manschappen tellen. Na een opleiding van zes maanden zouden de eerste grenswachters van Frontex tegen januari 2021 aan de slag gaan. 

Frontex, dat zijn zetel in de Poolse hoofdstad Warschau heeft, is nu al aanwezig aan de Europese buitengrenzen, maar het agentschap doet daarvoor een beroep op grensbewakers die de lidstaten afvaardigen. Gemiddeld beschikt Frontex momenteel over 1.300 nationale officieren voor zijn operationele activiteiten.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jurgen vergaelen

    Tegen 2027 pas 10.000 manschappen? Tegen die tijd zit iedereen die dat wou al in Fort Europa.

  • guido Bervoets

    Eindelijk onderneemt de EU actie en gaat de buitengrenzen bewaken. Het heeft lang geduurd om al de lidstaten met de neuzen in dezelfde richting te krijgen om deze stap te zetten. Eigenlijk kan men zich afvragen waarom want dit al niet veel eerder kunnen gebeuren als er geen tegenstand zou geweest zijn van sommige nationalistische regeringen? Het is een belangrijke stap om de illegale migratie tegen te gaan en verdrinkingen op de Middellandse zee te vermijden.

Lees meer