Tel Aviv, illustratiebeeld.
Getty Images/Cultura RF Tel Aviv, illustratiebeeld.

Voor het eerst in jaren: raketten afgevuurd richting Tel Aviv

Het Israëlische leger zegt dat vanuit de Gazastrook twee raketten zijn afgevuurd richting Tel Aviv. In het gebied waren explosies te horen, in heel Tel Aviv klonken alarmsirenes. Niemand raakte gewond en er werd geen schade aangericht. Israël voerde een tegenaanval uit op doelwitten van Hamas in de Gazastrook.

Israëlische media berichten dat het de eerste keer is sinds 2014 dat Tel Aviv onder vuur is genomen met raketten. Burgemeester Ron Huldai vertelde een televisiezender dat een van de projectielen buiten de stad is neergekomen. De andere raket belandde naar verluidt in zee. De strijdkrachten hebben gemeld dat er geen projectielen zijn neergehaald met het afweersysteem Iron Dome.

In het gebied gingen sirenes af, de burgemeester gaf de opdracht voor het openstellen van de openbare schuilplaatsen. Het leger zegt nog niet te weten welke groep achter de beschieting zit, maar houdt Hamas verantwoordelijk. Hamas is de dominante organisatie in de Gazastrook. Naast Hamas, ontkent ook Islamitische Jihad verantwoordelijk te zijn.

Israël reageerde met bombardementen in de Gazastrook. Bij de vergeldingsactie richtte het Israëlische leger zich op doelen in de zuidelijke stad Khan Younis in Gaza, ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Gaza-stad. Palestijnse getuigen in Gaza-stad meldden dat ze Israëlische vliegtuigen hadden gezien en later explosies hadden gehoord. Ook waren in de verte rookpluimen te zien.

Palestijnse media zeiden dat een marinebasis van Hamas, dat ontkent verantwoordelijk te zijn voor de raketaanval, het doelwit was en dat twee gebouwen zijn beschadigd. 

Het conflict tussen Israël en de Palestijnen is het voorbije jaar weer opgelaaid. Palestijnse organisaties hebben de laatste maanden vanuit de Gazastrook al verschillende raketten op Israël afgevuurd. Meestal werden daarbij plaatsen in het zuiden van Israël bestookt. De Israëlische luchtmacht reageert doorgaans met het bombarderen van Palestijnse doelwitten.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • marina pels

    De media zal Israël weer verantwoordelijk houden natuurlijk terwijl er duidelijk te lezen staat dat ze vanuit Gaza steeds raketten vuren... wat moeten ze doen ernaar kijken en laten gebeuren misschien?!?

  • Freddy Demey

    Wat een wereld

Lees meer