3
AFP

Voor het eerst moslima’s in Amerikaanse Congres, ook nog nooit eerder zo veel vrouwen verkozen

Het ziet ernaar uit dat het Amerikaanse Congres diverser dan ooit zal zijn. Dat bewijst onder andere de verkiezing van Rashida Tlaib en Ilhan Omar. Beide vrouwen zijn moslima en hebben een zitje veroverd in het Huis van Afgevaardigden. Tlaib won in Michigan, Omar in Minnesota. Ook het aantal vrouwen in het Huis van Afgevaardigden lag nooit eerder zo hoog.

In het Huis zijn 84 van de 435 leden momenteel vrouw, wat al een record was. Maar hoewel nog niet alle uitslagen binnen zijn, is nu al duidelijk dat dat getal opnieuw zal sneuvelen: voorlopig staat de teller op 92. In beide partijen nam sowieso al een record aantal vrouwen deel aan de verkiezingen, zelfs meer dan het dubbel dan in 2016.

Het is niet voor het eerst dat moslims verkozen worden in het Congres van de Verenigde Staten, maar het is wel de eerste keer dat het gaat om twee vrouwen. Eerder wonnen al Keith Ellison uit Minnesota en Andre Carson uit Indiana als eerste twee moslims een zetel in het Huis.

Rashida Tlaib: dochter van Palestijnse vluchtelingen

De 42-jarige Rashida Tlaib is de dochter van Palestijnse vluchtelingen. Ze is geboren in Detroit, de grootste stad van de staat Michigan, in een gezin met veertien kinderen. Tlaib, die advocate is en 10 jaar geleden op het politieke toneel verscheen in Michigan, heeft zich al meermaals openlijk uitgesproken tegen president Donald Trump. Twee jaar geleden werd ze opgepakt omdat ze een speech van Trump verstoorde. 

Tlaib neemt het zitje in van John Convers, ook Democraat, die vorig jaar besloot niet meer deel te nemen aan de verkiezingen omdat hij beschuldigd werd van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

3 De democratische Rashida Tlaib heeft een zitje in het Huis van Afgevaardigden behaald.
REUTERS De democratische Rashida Tlaib heeft een zitje in het Huis van Afgevaardigden behaald.

Ihlan Omar: vluchtelinge uit Somalië

Ilhan Omar, 36, is niet enkel een van de twee eerste moslima’s in het Congres, maar zal ook het eerste lid met Somalische roots zijn. Op achtjarige leeftijd is ze de oorlog in Somalië ontvlucht. Ze heeft vier jaar doorgebracht in een vluchtelingenkamp in Kenia, maar is met haar familie in 1997 naar Minnesota verhuisd. 

Ze neemt het zitje in van Keith Ellison, die de eerste moslim in het Congres was. Net als Tlaib is ze erg gekant tegen de politiek van president Trump, vooral zijn migratiebeleid.

3 Ilhan Omar won in Minnesota, waar ze op haar twaalfde naar verhuisde na vier jaar in een vluchtelingenkamp.
AFP Ilhan Omar won in Minnesota, waar ze op haar twaalfde naar verhuisde na vier jaar in een vluchtelingenkamp.

21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Frank Van den Bulck

    Ook dat nog !

  • Diane Bernaerts

    Het werd tijd! Het is toch niet meer dan logisch dat het Congres een afspiegeling is van de bevolking?

Lees meer