Terwijl de minnares overstelpt wordt met dure juwelen, moet de echtgenote het vaak stellen met een boeket bloemen.
THINKSTOCK Terwijl de minnares overstelpt wordt met dure juwelen, moet de echtgenote het vaak stellen met een boeket bloemen.

Voor wie niet genoeg heeft aan één Valentijnsdag: Mistress Day

Voor de Amerikanen volstaat één Valentijnsdag per jaar duidelijk niet. Vandaag staat Mistress Day er op de officieuze kalender: Valentijn voor mensen met een affaire. De minnaressendag is in de VS traditioneel een hoogdag voor rendez-voushotels, juweliers en lingeriewinkels. In België lijkt het voorlopig zo'n vaart niet te lopen, al is er ook bij ons een stijgende trend waar te nemen.

Wat is Mistress Day?
Op 13 februari vind je in Amerikaanse steden geen vrij tafeltje meer op restaurant en zijn bars en clubs volgeboekt. Het is bovendien de populairste dag voor een kortverblijf op hotel. Aan de vooravond van Valentijn overstelpen minnaars en minnaressen elkaar met de traditionele Valentijnscadeaus. Het gebruik is in de VS zo ingeburgerd, dat de dag Mistress Day gedoopt werd.

Waar komt het vandaan?
"Op Valentijnsdag zelf kan je natuurlijk moeilijk zeggen dat je moet overwerken", zegt Chantal Hanack, woordvoerster van de overspelsite AshleyMadison.com, aan de nieuwssite IOL. "Ontrouwe mannen en vrouwen zitten die avond thuis met andere verplichtingen. Welke dag is dan beter om je minnares te verwennen dan de dag voordien?"

Dan heeft Valentijnsdag zelf een romantischer origine. Het is de herdenkingsdag van Sint Valentijn, een Roomse priester die in 269 gemarteld werd omdat hij huwelijken voltrok van soldaten die niet mochten trouwen.

Wie doet eraan mee?
Cijfers op de Amerikaanse overspelsites Gleeden.com en AshleyMadison.com leren ons dat 71 procent van de getrouwde Amerikanen ontrouw is. 52 procent van de bedriegers plant op 13 februari een uitje met zijn/haar minnaar of minnares, om een dag later bij man- of vrouwlief te kunnen zijn. Vijf procent viert Mistress Day op 15 februari, twaalf procent op Valentijnsdag zelf.

Vergelijkbare cijfers uit België zijn er niet, maar volgens een onderzoek door e-commercebedrijf Groupon wil negen op de tien landgenoten Valentijn met hun partner doorbrengen waardoor de avond voordien vaak al gevierd wordt met de minnaars en minnaressen. Ook bij ons is een stijgende trend op te merken in rendez-voushotels. Al zijn die nog niet volledig volgeboekt, zoals deze voormiddag bleek in het Radio 1-programma 'Hautekiet'. Redacteur Mathias D'Hondt zocht - én vond - nog enkele beschikbare kamers, waarvan één wel heel bijzondere. "We hebben een kamer in het thema van 'Vijftig tinten grijs', met een bed/massagetafel, een takeltoestel, een bondagewand en een gynaecologenstoel", klonk het verrassend.

Wie profiteert ervan?
Volgens Gleeden.com noteren Amerikaanse rendez-voushotels deze dag jaarlijks als een topdag. Behalve voor restaurants is 13 februari ook een lucratieve dag voor kleinhandelaars. Terwijl Valentijn een hoogdag is voor chocolatiers en bloemisten, is Mistress Day dat voor juweliers en lingeriezaken.

Maar zelfs privé-detectives doen op deze dag geen slechte zaken. Onderzoeker Tony DeLorenzo zegt in The New York Post dat hij op een gemiddelde Mistress Day een tiental bedriegers schaduwt.

Lees meer