Luiz Inácio Lula da Silva was president van Brazilië van 2003 tot 2011.
anp Luiz Inácio Lula da Silva was president van Brazilië van 2003 tot 2011.

Voormalig Braziliaans president Lula veroordeeld tot 9,5 jaar cel voor corruptie

De voormalige president van Brazilië Luiz Inácio Lula da Silva is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar en 6 maanden voor corruptie en witwassen. Dat heeft rechter Sergio Moro van de rechtbank in het Zuid-Braziliaanse Curitiba gemeld. Da Silva heeft al laten weten in beroep te gaan.

Lula, die president was van 2003 tot 2010, werd veroordeeld omdat hij het bouwconcern OAS zijn appartement in de kuststad Guarujá gratis had laten renoveren. Als wederdienst zorgde hij ervoor dat het parastatale olieconcern Petrobras enkele orders plaatste bij het bedrijf.

Lula heeft de beschuldigingen steeds ontkend en zegt zelfs niet de eigenaar te zijn van het bewuste appartement. De oud-president gaat in beroep tegen de beslissing van de rechtbank in Curitiba en is daardoor voorlopig nog op vrije voeten. Als de beslissing in beroep wordt bevestigd, zal Lula niet kunnen deelnemen aan de presidentsverkiezingen in 2018. In de peilingen voor die verkiezingen staat hij voorlopig met grote voorsprong op kop.

Tegen Lula lopen overigens nog vier andere gerechtelijke procedures wegens corruptie.

Lees meer