Piëch had via zijn advocaat eerder laten weten dat hij niet zou komen getuigen voor de onderzoekscommissie van de Bundestag.
afp Piëch had via zijn advocaat eerder laten weten dat hij niet zou komen getuigen voor de onderzoekscommissie van de Bundestag.

Voormalig VW-voorzitter Piëch daagt niet op voor onderzoekscommissie

De voorzitter van een parlementaire onderzoekscommissie in Duitsland naar het sjoemelsoftwareschandaal bij autoconcern Volkswagen (VW) heeft kritiek geuit op voormalig VW-voorzitter Ferdinand Piëch, omdat die zijn kat stuurde naar de commissie. Piëch had via zijn advocaat eerder laten weten dat hij niet zou komen getuigen voor de onderzoekscommissie van de Bundestag.

"Als hij niets te verbergen had, dan zou hij gekomen zijn", aldus voorzitter Herbert Behrens, lid van de Die Linke partij.

Ook Volkswagen haalde deze week zwaar uit naar zijn voormalige voorzitter, nadat die in verschillende interviews verklaard had dat toplui van het autoconcern al op de hoogte waren van het gebruik van de sjoemelsoftware voorafgaand aan de onthulling door de Amerikaanse regulatoren in 2015.

Gezien die nieuwe beschuldigingen in het emissieschandaal, hadden Die Linke en de groenen de voormalige VW-voorzitter laten oproepen als getuige in het onderzoek.

De 79-jarige Piëch is Oostenrijker en kan niet verplicht worden te getuigen.