2
AFP

Voortvluchtige verdachte van moord op vrouw en vier kinderen opgepakt in Schotland

Xavier Dupont de Ligonnès, een Fransman die verdacht wordt van de moord op zijn vier kinderen en echtgenote in 2011 in Nantes, is op de luchthaven van Glasgow opgepakt. Tegen de man werd een internationaal aanhoudingsmandaat uitgevaardigd, maar hij bleef jarenlang onvindbaar. Tot nu dus.

De nu 58-jarige Dupont was al meer dan acht jaar op de vlucht. Vandaag werd hij aangehouden in Schotland. Toen hij een vlucht wilde nemen vanop Roissy-Charles-de-Gaulle werd hij herkend door agenten. Ze konden hem niet meer tegenhouden, maar verwittigden Interpol. De man reisde onder een valse naam en had zijn uiterlijk veranderd, maar zijn vingerafdrukken gaven zijn ware identiteit prijs. Hij verzette zich niet bij zijn arrestatie.

Op 21 april 2011 werden de lichamen van zijn vrouw Agnès (48) en zijn vier kinderen Arthur (21), Thomas (18), Anne (16) en Benoît (13) aangetroffen onder het terras van hun woning. Uit autopsieën bleek dat ze begin april werden doodgeschoten. Van de vader ontbrak elk spoor. Xavier Dupont de Ligonnès werd voor het laatst gezien op 15 april 2011, toen hij te voet een hotel verliet. Daags verdien dook hij op op bewakingsbeelden van een bankautomaat.

Franse speurders zijn onderweg naar Schotland om Dupont te ondervragen.

2 Xavier Dupont de Ligonnès (bovenaan links), zijn vrouw Agnès en zoon Arthur.
Zoon Thomas (onderaan links), dochter Anne en zoon Benoît.
AFP Xavier Dupont de Ligonnès (bovenaan links), zijn vrouw Agnès en zoon Arthur. Zoon Thomas (onderaan links), dochter Anne en zoon Benoît.

Moord voorbereid

De vader bereidde de vijfvoudige moord heel minutieus voor. In december 2010 begon Xavier Dupont zijn schietcursus en op 2 februari van dat jaar verkreeg hij al zijn clublicentie. In de laatste week van maart kwam Dupont tot vijf keer toe oefenen en zijn laatste bezoek dateert van 1 april 2011. Zijn oudste zoon lokte hij met een smoesje naar huis.

Buren hadden Dupont in de dagen voor de moorden met grote zakken gezien, die hij later gebruikte om de lijken van zijn gezinsleden in te verpakken. Ook de twee honden van het gezin werden meedogenloos afgeslacht en begraven. 

In brieven aan familie en vrienden had Dupont laten weten weten dat hij als geheim agent werkte en dat hij met zijn hele gezin halsoverkop moest verkassen naar een ander land.

13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Theo Flitser

    Eddy DESMET: je kan moeilijk HLN van 'voorbarigheid' verdenken: de redactie gaat ook maar uit van de berichtgeving van persagentschappen. HLN is dan ook geen onderzoeksraad of zo. Je kan zo élk item in twijfel trekken en wachten tot er een officiële bevestiging is. En dan ben je nog niet zeker, kijk maar naar de berichtgeving inzake de bommelding in het Vlaams parlement.... wat is dàt voor een soep.

  • Eddy DESMET

    Het Laatste Nieuws was ietwat te voorbarig in de berichtgeving : ondertussen is gebleken dat het niet om de gezochte persoon gaat. Zijn ADN stemt niet overeen met dat van de voortvluchtige ...

Lees meer