5
EPA

Vriend die mee in wagen van George Floyd zat: "Ik zag een volwassen man huilen en dan sterven”

We kennen inmiddels de afschuwelijke beelden van George Floyd met de dodelijke knie van een agent in zijn hals, terwijl het slachtoffer smeekt om lucht. Zijn vriend, Maurice Lester Hall (42), zat naast hem in de wagen toen de politie de bestuurder, Floyd, in Minneapolis arresteerde. Hall sprak met de New York Times over de laatste momenten van zijn kameraad.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Maurice Hall vluchtte twee dagen na de dood van Floyd naar Houston, hun gemeenschappelijke thuisstad. “De enige band die ik met Minnesota had, was Floyd”, zei hij aan de New York Times. Hall, zelf gezocht voor criminele activiteiten, werd daar maandag aangehouden. Bij de arrestatie van Floyd in Minneapolis had hij een valse naam opgegeven. In de auto zat ook nog een vrouw, van wie Hall beweert de naam niet te kennen. Hall werd in Houston verhoord over de dood van zijn vriend, niet over zijn eigen misdrijven. Dinsdag mocht hij weer naar huis.

Hall beschouwde George Floyd als zijn vertrouweling en mentor. De twee kennen elkaar al jaren. Een priester bracht hen samen in Minneapolis. Sinds 2016 hadden ze dagelijks contact met elkaar. Ook op Memorial Day, op 25 mei, waren ze bijna de hele tijd samen. Tot de politie daar een einde aan maakte met de aanhouding van Floyd. “Van in het begin probeerde hij zo onderdanig mogelijk aan te geven dat hij zich op geen enkele manier verzette”, zei Hall aan de Amerikaanse krant. “Ik hoorde hem smeken: ‘Alstublieft, agent, wat betekent dit allemaal?’”

5 Agent Derek Chauvin houdt George Floyd hardhandig in bedwang.
AFP Agent Derek Chauvin houdt George Floyd hardhandig in bedwang.

Agent Derek Chauvin plantte zijn knie ongemeen hard in de nek van Floyd, 8 minuten en 46 seconden lang, ook nadat de gearresteerde geen teken van leven meer gaf. Het zou helaas ook leiden tot Floyds dood. “Hij schreeuwde om hulp, van eender wie, omdat hij aan het sterven was”, aldus Hall. “Ik zal mij de angst op het gezicht van Floyd altijd blijven herinneren, want hij was een topper. Dat blijft aan me plakken: een volwassen man zien huilen en dan een volwassen man zien sterven.”

Hall is een belangrijke getuige in de zaak tegen de vier agenten, van wie Derek Chauvin beschuldigd is van moord en de drie anderen - Thomas Lane (37), J. Alexander Kueng (26) en Tou Thao (34) - van betrokkenheid bij moord. Daags na de dood van Floyd werden ze alle vier ontslagen.

Hall trok voor zijn vlucht naar Houston eerst nog naar de plaats van het drama in Minneapolis om er even te bidden voor zijn vriend. Gisteravond rolde iemand een piano op wieltjes naar die plek waar Floyd zijn laatste adem uitblies, om er het nummer ‘All of Me’ van John Legend te brengen. Een andere aanwezige zette zich daarna aan de piano en speelde ‘Imagine’ van John Lennon. Er werd geweend, in de handen geklapt, meegezongen. 

Lees ook: Eerst uitgescholden, nu gevierd als heldin: het tienermeisje dat filmde hoe George Floyd (46) werd vermoord (+)

5 De plaats waar George Floyd aangehouden werd en overleed.
AP De plaats waar George Floyd aangehouden werd en overleed.
5 Luchtfoto van de plaats waar George Floyd stierf.
AFP Luchtfoto van de plaats waar George Floyd stierf.
5
AP

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Van der Helst Jan

    Maria Scheuts, elk van ons kan een vals biljet in handen gestopt krijgen als ie ooit wisselgeld heeft teruggekregen. Tel daar bij dat er geen biljet ter wereld makkelijker te vervalsen is dan de dollar...

  • ivan de ridder

    Maria Scheuts, mogelijks was hij zich niet eens bewust dat het om een vals briefje van 20$ ging. Wie zal het weten. Was dit dan een reden voor die agenten om zo driest te werk te gaan?

Lees meer