Het schuurtje waarin de vrouw moest leven.
RV Het schuurtje waarin de vrouw moest leven.

Vrouw (61) gered nadat ze 22 jaar als slavin moest werken voor rijke familie in Brazilië: gezin liet haar achter zonder te zeggen dat ze verhuisden

Brazilië verkeert in shock na de redding van een 61-jarige vrouw, die 22 jaar lang als slavin werd gebruikt door een rijke familie in de stad Sao Paulo. Ze werd vorige maand bevrijd, nadat haar ‘werkgevers’ haar in hun luxueuze villa hadden achtergelaten zonder haar te zeggen dat ze zelf verhuisden. De familie wordt nu aangeklaagd voor een schadevergoeding van 1 miljoen Braziliaanse real (165.000 euro).

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De 61-jarige Braziliaanse vrouw werd ontdekt nadat verscheidene mensen een klacht hadden ingediend bij de arbeidsinspectie. Ze woonde in een schuurtje naast de villa. Uit de gerechtsdocumenten blijkt dat ze al maanden aan een stuk geen toegang meer kreeg tot de hoofdwoning, op een zetel sliep en een emmer moest gebruiken als toilet. Ze was voor voedsel en andere basisbenodigdheden afhankelijk van een buur en had al 22 jaar lang geen dag vakantie gehad. Ze had geen werkvergunning. De autoriteiten willen dat haar naam geheim blijft.

Psychologische bijstand

De villa werd bewoond door Mariah Corazza Barreto Ustundag en haar man Dora Ustandag, en Mariah’s moeder Sonia Regina Corazza, die tevens de eigenaar is van het domein. Ze worden aangeklaagd voor het uitbuiten van een werknemer in omstandigheden die aan slavernij doen denken, het niet verlenen van hulp en het achterlaten van een wilsonbekwaam persoon. Volgens de arbeidsinspectie was de vrouw onder meer het slachtoffer van mishandeling en psychische folteringen.

De zaak zorgt in Brazilië voor veel beroering en Mariah Ustundag werd op sociale media geïdentificeerd als een hooggeplaatste medewerker van cosmeticabedrijf Avon. Ze werd op 26 juni door haar werkgever aan de deur gezet. Avon belooft het slachtoffer psychologische bijstand te zullen verlenen, alsook een jaar huur te zullen betalen voor een door haar gekozen woning en voor de aankoop van huishoudspullen”, laat het bedrijf weten in een verklaring.

Achtergelaten

Volgens de openbare aanklagers had de vrouw sinds februari geen loon meer ontvangen. Voordien kreeg ze ongeveer 300 real (50 euro) per maand, aanzienlijk minder dan het Braziliaanse minimumloon van 1.045 real (172 euro). “Ze had geen andere optie in haar leven dan de beklaagden te dienen om zelf te kunnen overleven”, aldus de arbeidsinspectie.

De aanklagers vinden het “ongelofelijk dat de beklaagden zelfs na meer dan 20 jaar geen enkele vorm van empathie tonen” voor het slachtoffer. Ze eisen een schadevergoeding van 1 miljoen Braziliaanse real voor de getroffen vrouw en daarnaast nog eens een boete van 300.000 real (ongeveer 50.000 euro) die de beklaagden moeten betalen aan de Braziliaanse staat. Daarbovenop riskeert de familie nog eens acht jaar cel.

Dit is echter niet het enige geval van slavenarbeid in Brazilië. Vorig jaar troffen Braziliaanse arbeidsinspecteurs 1.054 arbeiders aan die in slavernij-achtige omstandigheden werkten. De voorbij 25 jaar waren meer dan 54.000 mensen in het land het slachtoffer van slavenarbeid.

10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Bob Fréson

    Veel te weinig schade vergoeding voor zo een mishandeling. Daar mocht nog gerust een nul bijkomen. Zeker omdat het bij een rijke familie was, waar ze werd mishandeld. Die lachen met zo een bedragje schade vergoeding. Het eerlijkste was: de boel in beslag nemen en verkopen, en de opbrengst ervan aan die mishandelde mevrouw geven.

  • Chris Vlaeminck

    Waarom moet de "Staat" daar 50.000 euro voor krijgen ??? Omdat ze zoveel jaren hun ogen hebben gesloten ? En het slachtoffer krijgt dan maar 165.000 euro, dat is maar 7.500 euro per jaar. Prachtig !

Lees meer