Jacqueline Ades wordt beschuldigd van het sturen van meer dan 159.000 berichtjes naar een man.
Paradise Valley PD/Shutterstock Jacqueline Ades wordt beschuldigd van het sturen van meer dan 159.000 berichtjes naar een man.

Vrouw die 159.000 berichtjes stuurde na één date begrijpt niet waarom ze in cel zit

Een Amerikaanse vrouw die in mei vorig jaar opgepakt werd voor stalking en huisvredebreuk, kan maar niet begrijpen waarom ze in de cel zit. Jacqueline Ades wordt beschuldigd van het sturen van meer dan 159.000 berichtjes naar een man en het binnendringen van zijn woning. Na één date.

De feiten deden zich voor in Paradise Valley, in de Amerikaanse staat Arizona. Jacqueline Ades leerde het slachtoffer – van wie de naam niet werd vrijgegeven – kennen op een datingsite. Na amper één afspraakje begon ze hem te stalken en stuurde ze hem tot 500 berichtjes per dag. Tien maanden lang. Toen de man haar op zeker moment voor zijn huis geparkeerd zag staan, belde hij de politie.

Doodsbedreigingen

Dat bracht haar niet tot inkeer, integendeel. Haar berichten werden dreigender en ze maakte zelfs doodsbedreigingen. Ze werd uiteindelijk opgepakt nadat ze het tijdens een vakantie van de man had gewaagd om zijn woning binnen te dringen en er een bad te nemen. In haar wagen vond de politie een slagersmes. Sinds mei vorig jaar zit ze in de Estrellagevangenis in Phoenix.


Van daaruit heeft ze nu een telefonisch interview gegeven aan de krant The Arizona Republic. “Dit is gewoon belachelijk”, getuigt ze. “Ik kan niet geloven dat het hiertoe gekomen is. Ik kan niet geloven dat ik in de gevangenis zit, gewoon voor een aantal tekstberichtjes.” (lees hieronder verder)

Volgens haar waren de bedreigingen tegen haar slachtoffer ‘grapjes’ en zou ze ‘zulke dingen nooit doen’. Aanleiding zou een ruzie geweest zijn die ze had met haar moeder. “Ik zei: ‘Als ik een perverse verbeelding had, wat zou ik dan denken?’ En dan schreef ik al die rare dingen. Ik speelde gewoon een beetje met mijn verbeelding. Maar het bleek hem bang te maken.”

Haar advocaat Matthew Leathers vroeg in januari een hoorzitting om haar mentale toestand te evalueren. In maart oordeelde een panel van drie experts dat ze niet toerekeningsvatbaar was, maar dat er wel genezing mogelijk was. Eerder deze maand werd haar proces met minstens 60 dagen uitgesteld, zodat Ades eerst behandeld kan worden.

Deal

Een deal met het Openbaar Ministerie wees ze eerder al af. Ze had maanden geleden al vrij kunnen zijn als ze schuldig had gepleit aan stalking en huisvredebreuk. Ze zou er dan vanaf zijn gekomen met de tijd die ze al in de cel had gezeten en een voorwaardelijke straf van tien jaar. Ze mocht in die periode ook geen contact hebben met haar slachtoffer.

Ades weigerde echter omdat ze naar eigen zeggen dacht ‘dat de deal niet echt was’ en dat het een manier was van haar slachtoffer ‘om haar vastberadenheid op de proef te stellen’. Ze zei ook dat ze uitkeek naar het proces omdat ze er zeker van is dat de jury haar niet schuldig zal vinden en dat die zelfs zal ‘eisen’ dat ze trouwt met de man die ze ‘zogezegd’ stalkt.

Florida

Ades zegt dat ze waarschijnlijk terug naar Florida zal verhuizen als ze vrijkomt. Ze wil daar een opleiding volgen tot pilatesinstructrice. Ze beweert ook dat ze geen contact zal zoeken met de man waardoor ze zo geobsedeerd is, omdat ze er zeker van is dat híj wel contact zal zoeken met háár.

De volgende hoorzitting van de vrouw staat gepland op 21 mei.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Dekoninck

    evenzeer psychische begeleiding nodig als gevangenisstraf . Vrijlaten in ruil voor schuldbekentenis is blackmail . op zich zou dat moeten strafbaar zijn .

  • Febe Chapin

    Ik geloof dat ze serieuze psychologische hulp nodig heeft, geen celstraf. Ze moet en kan haar leven weer omkeren na een goede opvolging.

Lees meer