Charla Nash in februari vorig jaar. De nu 62-jarige vrouw kreeg vijf jaar geleden een gezichttransplantatie nadat ze werd aangevallen door een chimpansee.
ap Charla Nash in februari vorig jaar. De nu 62-jarige vrouw kreeg vijf jaar geleden een gezichttransplantatie nadat ze werd aangevallen door een chimpansee.

Vrouw die gezichttransplantatie kreeg na aanval door chimpansee terug in kliniek

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Connecticut die vijf jaar geleden een gezichttransplantatie kreeg nadat ze was aangevallen door een chimpansee, is terug in het ziekenhuis opgenomen omdat haar lichaam de transplantatie afstoot.

De 62-jarige Charla Nash nam medicatie tegen afstoting, maar dokters probeerden die af te bouwen. Dat was onderdeel van een door het leger gefinancierd experiment. Dat zou tot oplossingen moeten leiden voor soldaten die tranplantaties krijgen en vaak anti-afstotingsmedicatie moeten nemen. Die medicatie kan levenslang zware neveneffecten hebben.

De directeur plastische chirurgie van de kliniek waar de vrouw in behandeling is, Bohdan Pomahac, laat weten dat ze nu uit het experiment is gestapt. "We verwachten dat de afstoting binnen de week zal ophouden", stelt hij tegen AP.

"Ik heb mijn uiterste best gedaan en ik weet dat mijn deelname aan het onderzoek hoe dan ook nut zal hebben", verklaarde Nash. De vrouw verloor in 2009 haar neus, lippen, oogleden en handen toen ze werd aangevallen door de chimpansee die haar werkgever als huisdier hield.

Lees meer