3 Evelyn Beatríz Hernández Cruz (links) viert de vrijspraak met haar advocate.
REUTERS Evelyn Beatríz Hernández Cruz (links) viert de vrijspraak met haar advocate.

Vrouw die miskraam kreeg op toilet tóch vrijgesproken

Een vrouw uit El Salvador die op het toilet van haar baby beviel, hoeft niet de cel in. De baby overleed en de aanklagers in het Midden-Amerikaanse land stelden dat de vrouw een abortus geforceerd had. De vrouw beweerde niet te hebben geweten dat ze zwanger was en dat ze op de wc haar bewustzijn verloren was. In eerste instantie werd ze veroordeeld tot 30 jaar cel, maar in hoger beroep is ze nu vrijgesproken.

Dat melden internationale media, waaronder BBC News. Evelyn Beatríz Hernández Cruz (21) was al voorlopig vrij. Daarvoor had ze al bijna drie jaar van haar straf uitgezeten.

Hernández was opgepakt nadat ze in 2016 was bevallen op het toilet van haar woning. Ze verloor daarbij het bewustzijn door bloedverlies. Experts konden niet vaststellen of de zuigeling levend was geboren.

De vrouw verklaarde tijdens haar rechtszaak dat ze herhaaldelijk was verkracht. Ze wist naar eigen zeggen niet dat ze zwanger was, maar de rechter geloofde dat niet. Aanklagers hadden Hernández verweten dat ze geen hulp had gezocht in de aanloop naar de bevalling. 

Opgelucht

Na haar vrijspraak toonde Hernández zich opgelucht. “Godzijdank, het recht heeft gezegevierd”, zei ze in tranen tegen een uitzinnig publiek dat buiten de rechtbank stond te wachten. Haar advocaat was begrijpelijkerwijs in zijn nopjes met de uitspraak. “We geloven dat de rechter een juist besluit heeft genomen. Hij zei dat een misdaad op geen enkele manier bewezen kon worden.”

Het Centraal-Amerikaanse katholieke land heeft strenge wetgeving tegen abortus. Vrouwen kregen al eerder lange gevangenisstraffen nadat ze hadden verklaard een miskraam te hebben gehad. De vrouwenrechtenbeweging hoopt dat deze uitspraak een precedent schept voor vergelijkbare zaken die volgen.

3
EPA
3 Medestanders van Evelyn Beatríz Hernández Cruz aan de rechtbank in de stad Ciudad Delgado.
REUTERS Medestanders van Evelyn Beatríz Hernández Cruz aan de rechtbank in de stad Ciudad Delgado.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer