Twitter

Vrouw die moedig hoofddoek aflegt uitgegroeid tot symbool van verzet in Iran

Naast video's en foto's van betogers en het brutaal optredende regime wordt vooral één beeld van de protesten in Iran op sociale netwerken gedeeld. Het toont een jonge vrouw die haar hoofddoek als een vlag de hoogte in steekt.

De vrouw verzet zich tegen de strenge kledingvoorschriften in de islamitische republiek. Daar moeten vrouwen en meisjes vanaf negen jaar een hoofddoek dragen en een wijde lange mantel om hun lichaamscontouren te verbergen. Vrouwen die zich hier niet aan houden, riskeren opgepakt te worden door de zedenpolitie.

Het beeld verspreidde zich razendsnel op sociale netwerken. De bewuste scène deed zich echter op 28 december al voor, een dag voor de protesten tegen het regime op grote schaal losbraken. Op die dag beslisten de autoriteiten namelijk om de kledingvoorschriften wat te versoepelen.

De beambten zullen vrouwen die zich "onislamitisch" kleden niet langer bestraffen maar louter berispen. ""Vrouwen die de islamitische voorschriften in het openbaar negeren, worden al een tijdje niet meer naar het politiebureau gebracht", verklaarde Hussein Rahimi, hoofd van de politie van Teheran. In plaats daarvan zouden ze worden gevraagd om specifieke lessen bij te wonen "om hun zienswijze en gedrag te corrigeren", zei Rahimi, volgens het Iraanse persbureau 'Tasnim'.

De vrouw van het symboolbeeld maakte van de schuchtere liberalisering gebruik om het publiek bewust te maken van 'Witte woensdag', de dag waarop Iraanse vrouwen protesteren tegen de gedwongen sluierdracht. Volgens de Perzische editie van de krant 'Deutsche Welle' legde de activiste haar hoofddoek af op het plein van de Revolutie (Meydan-e-Enqelab) in het midden van hoofdstad Teheran. Naar verluidt is de ongeïdentificeerde vrouw ter plekke gearresteerd ondanks de belofte van het regime om dergelijk gedrag niet langer te bestraffen. Ondertussen legden medestanders brieven en bloemen neer op de plek waar de vrouw verzet bood aan het regime.

De rigide wetten en sancties gelden al bijna 40 jaar maar worden steeds minder nageleefd. De Iraanse jeugd protesteert steeds meer tegen de in voege zijnde voorschriften.De hoofddoeken werden en worden kleiner en de mantels worden korter en smaller - vooral in de grote steden. In de hoofdstad Teheran zijn steeds meer vrouwen zonder hoofddoek te zien in auto's, cafés en restaurants, vooral 's avonds.

Sinds het begin van de landelijke betogingen zijn wapperende vrouwenlokken ondertussen uitgegroeid tot hét symbool van verzet, zowel online als offline. 

100 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • eric debanne

    Een vrouw met ballen ! Tegen een Middeleeuwse cultuur !

  • Chris Devlaeminck

    Waarom heeft Mozes, overgenomen door Mohammed, een wet ingevoerd waarbij vrouwen zich moeten bedekken? Zogezegd gegeven door een niet bestaande God? Het moeten bedekken van hun haren en lichaamsvormen had als doel de man niet in verleiding te brengen. De vrouw werd verantwoordelijk gesteld voor de niet(?) beheersbare lusten van de man. Dat noem ik onderdrukking vanuit een religie. Het verplicht dragen van een hoofddoek wordt bevolen door de sharia.

Lees meer