7 Garcia en 'Laura' (inzet) leidden een ogenschijnlijk gelukkig leven met hun 3-jarige dochter.
AP/Facebook Garcia en 'Laura' (inzet) leidden een ogenschijnlijk gelukkig leven met hun 3-jarige dochter.

Vrouw die tien jaar gegijzeld werd: "Ik had geen leven"

De 25-jarige vrouw die na tien jaar gijzeling weer terug is bij haar familie reageert blij op de goede afloop. Ze voelt zich zelfs gezegend. Op 15-jarige leeftijd werd de Amerikaanse ontvoerd door de toenmalige vriend van haar moeder. Al die jaren wilde ze echter niets liever dan terug te keren naar haar familie. "Maar ik kon niks doen, ik deed wat hij wilde, ik had geen leven."

Tijdens een kort interview met de lokale zender ABC7 vertelt de geëmotioneerde vrouw dat ze continu heftig naar haar familie verlangde. "Al die tijd wilde ik terug. Ik huilde om mijn moeder, om mijn zussen."

Ontvoerd en verkracht
De jonge vrouw -inmiddels moeder van een 3-jarige dochter die zij kreeg met haar ontvoerder- zat jaren tegen haar wil opgesloten in het plaatsje Santa Ana in Californië. Pas onlangs had ze de moed om de politie in te lichten. Naar aanleiding van haar verklaring werd de 41-jarige verdachte Isidro Garcia gearresteerd op verdenking van ontvoering, verkrachting, ontucht met een minderjarige en vrijheidsberoving.

De identiteit van de vrouw blijft onbekend, maar haar buren kenden haar als 'Laura Ortiz'. Ze 'woonde samen' met Garcia -die zichzelf Tomas Medrano noemde- slechts 32 kilometer van de plek waar ze verdween.

Gedrogeerd, ontvoerd en bang
In augustus 2004 gaf haar moeder bij de politie aan dat haar dochter en Garcia vermist waren na een 'incident met huiselijk geweld'. De moeder had eerder al haar angst tegenover een buurvrouw geuit: haar vriend zou haar dochter seksueel misbruiken. Ze dacht ook dat de twee van plan waren om samen weg te gaan.

Op de dag dat hij vertrok, viel Garcia volgens de politie eerst de moeder aan. Daarna drogeerde hij het meisje en nam haar mee naar een huis waar hij haar in de garage opsloot. In de daaropvolgende maanden kreeg het meisje een nieuwe, valse identiteit en misbruikte hij haar emotioneel en fysiek om haar te beletten te vluchten. Zo hield hij haar al die tijd voor dat haar familie haar niet zocht en dat het hele gezin het land zou worden uitgezet als ze met hen contact zou zoeken.

Meerdere malen probeerde ze te ontsnappen, telkens vond Garcia haar en sloeg hij haar. "Ik was 15. Ik kon het niet aan. Ik kon niks doen. Ik deed wat hij wilde. Ik had geen leven", legt ze nu uit. "Ik was heel bang, ik dacht al die tijd dat ik alleen was, maar dat was niet zo."

Buren verbaasd
Aan de buren durfde het slachtoffer geen hulp te vragen. "Ze dachten dat hij een goede man was omdat hij hard werkte voor mij en mijn dochter. Hij kocht alles wat ik wilde, maar dat wilde ik niet. Ik wilde de liefde van mijn familie, geen spullen."

Sommige buren geven aan dat Garcia erg controlerend was en haar nooit lang alleen liet. Anderen reageerden verbaasd dat het zo gelukkig ogende stel dat blijkbaar helemaal niet was. Volgens een babysitter werkte Garcia hard en wilde hij geld sparen zodat zijn vrouw niet hoefde te werken. De twee zouden ook feestjes hebben gegeven.

Een video van vorig jaar toont hoe 'Laura' met haar dochter in haar armen danst, terwijl Garcia haar met de handen op haar heupen begeleidt. Een buurvrouw, die af en toe met haar naar de dansles ging, laat weten dat ze het moeilijk vindt om haar verhaal te geloven. "Ze leek nooit bang." Nog iemand anders is verbaasd dat het zo lang heeft geduurd voordat de vrouw om hulp vroeg.

"Je weet niet wat er in de vrouwen omgaat"
Persbureau AP sprak met Elizabeth Smart, die ontvoerd werd uit haar slaapkamer in Utah toen ze 14 jaar was en negen maanden werd vastgehouden. Zij stelt dat mensen niet kunnen weten wat slachtoffers doormaken. Volgens haar dient de vraag waarom slachtoffers in dergelijke gevallen niet eerder ontsnappen niet gesteld te worden. "We weten niet wat deze slechte mensen tegen hun slachtoffers gebruiken. Misschien dreigen ze met het leven van hun families of met hun eigen levens, of wat dan ook", vertelt Smart.

Het idee dat haar dochter ook het slachtoffer kon worden van Garcia gaf voor 'Laura' uiteindelijk de doorslag. Ze ging naar de politie en deed haar verhaal. De jonge vrouw en haar dochter zijn met open armen ontvangen bij haar familie. Haar moeder laat weten heel blij te zijn en bedankt God.

'Monster van Cleveland'
Het verhaal van 'Laura' komt een jaar na het schokkende verhaal van de ontvoering en stelselmatige mishandeling en verkrachting van drie vrouwen in Cleveland. Amanda Berry, Gina DeJesus en Michelle Knight werden elf jaar lang vastgehouden in het huis van Ariel Castro, die de bijnaam het 'monster van Cleveland' kreeg.

Hij mishandelde en verkrachtte de drie vrouwen stelselmatig op de meest brute wijze. In mei vorig jaar werden de vrouwen bevrijd. Castro hing zichzelf op in zijn cel.

7 Het huis waar Garcia en Laura lange tijd woonden.
AP Het huis waar Garcia en Laura lange tijd woonden.
7 Garcia is opgepakt.
REUTERS Garcia is opgepakt.
7
AP
7
AP
7 Garcia (inzet) woonde eerder met 'Laura' in het appartementencomplex op de foto in bij haar moeder.
Google/AP Garcia (inzet) woonde eerder met 'Laura' in het appartementencomplex op de foto in bij haar moeder.
7 Buren van het stel kunnen haast niet geloven dat 'Laura' tegen haar wil werd vastgehouden.
AP Buren van het stel kunnen haast niet geloven dat 'Laura' tegen haar wil werd vastgehouden.

Lees meer