4 De Italiaanse kustwacht verspreidde enkele foto’s van het gezonken bootje.
EPA De Italiaanse kustwacht verspreidde enkele foto’s van het gezonken bootje.

Vrouw met baby in haar armen gevonden op bodem van Middellandse Zee na scheepsramp in Lampedusa

Vorige week kapseisde een bootje nabij het Italiaanse eiland Lampedusa. Aan boord ongeveer vijftig vluchtelingen waarvan er dertien stierven. Een week na de scheepsramp heeft de Italiaanse kustwacht tot haar verbijstering nog eens twaalf lichamen gevonden waaronder een moeder die stierf in een innige omhelzing met haar baby van acht maanden oud.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vorige week werden reeds dertien lichamen – allemaal jonge vrouwen - geborgen, er werden ook 22 personen gered door de Italiaanse kustwacht. Vervolgens zonk het bootje, zo’n zestig meter diep. Al snel vertelden de overlevenden dat er in totaal zo’n 52 personen met het bootje meevoeren waardoor de kustwacht bleef zoeken naar de vermiste opvarenden.

Het duurde tot dinsdag voor de duikers om het bootje te lokaliseren. Waarna ze gisteren tot hun ontzetting nog eens twaalf lichamen op de bodem van de Middellandse Zee telden. Onder de slachtoffers ook een jonge vrouw met een baby in haar armen. Het kind was naar schatting slechts acht maanden oud. Waarschijnlijk hebben de duikers nog drie dagen de tijd nodig om alle lichamen naar de oppervlakte te brengen.

Reden van kapseizen 

Waarom het bootje kapseisde is nog niet helemaal duidelijk. Een reconstructie schat dat alle opvarenden naar dezelfde kant bewogen zodra een reddingsschip naderde waardoor hun bootje water schepte en omkantelde.

Een van de jonge mannen aan boord van het bootje getuigde hoe een kindje zijn been stevig vastgreep, in een poging zichzelf te redden. De man moest het kind even loslaten om zichzelf te bevrijden uit het zinkend bootje waarna hij het niet meer vond. Later bleek het een van de slachtoffertjes te zijn. 

Ruim 1.000 doden

Volgens de overlevenden is de groep vertrokken vanuit Libië met aan boord vooral West-Afrikanen. Daarna heeft het bootje halt gehouden in Tunesië waar nog eens dertien jonge Tunesiërs aan boord zijn gegaan alvorens koers te zetten naar het Siciliaanse eiland Lampedusa.

Bij het oversteken van de Middellandse Zee zijn dit jaar al ruim duizend mensen omgekomen, aldus een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

4
AFP
4
AFP
4
via REUTERS

17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • jorg de clerck

    Kiezen ze zelf voor. Als ze de problemen daar oplossen. Wij moeten niet nog meer voor profiteurs gaan werken.

  • anna vandenberg

    Het netwerk achter de mensensmokkelaars moet ontmanteld worden, zij zijn de enige die verantwoordelijk zijn voor de vele doden op zee. Maar als ze gepakt worden, krijgen ze een paar jaartjes gevangenis en zijn vrij. Onmiddelijjk met gans de familie het land uitzetten, maar meestal staat er al een rij pro deo advocaten klaar om hen te verdedigen, mensenrechten maar plichten hebben ze niet.

Lees meer