4 SS-officieren ontspannen in een buitenverblijf in de buurt van Auschwitz op een foto uit 1944. Van links naar rechts: dokter Josef Mengele, kampcommandant Rudolf Höss, Josef Kramer (kampcommandant van Birkenau) en een ongeïdentificeerd iemand.
AP SS-officieren ontspannen in een buitenverblijf in de buurt van Auschwitz op een foto uit 1944. Van links naar rechts: dokter Josef Mengele, kampcommandant Rudolf Höss, Josef Kramer (kampcommandant van Birkenau) en een ongeïdentificeerd iemand.

Vrouw verbreekt stilzwijgen: "Mijn vader bouwde Auschwitz"

Ze woont in een rustige, lommerrijke straat in de Amerikaanse staat Noord-Virginia, werkte 30 jaar lang in een modezaak en kreeg recent te horen dat ze aan kanker lijdt. Dit weekend vertelde Brigitte Höss iets dat haar kleinkinderen zelfs niet weten: haar vader bouwde vernietigingskamp Auschwitz.

SS-Obersturmbannführer Rudolf Höss verbouwde een paar barakken in Polen tot de moordfabriek waar 2.000 mensen per uur werden vermoord. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog waren er 1,1 miljoen Joden, 20.000 zigeuners en tienduizenden politieke gevangenen van het Duitsland van Adolf Hitler vermoord.

Als hoofd van het kamp is Höss een van de grootste massamoordenaars in de geschiedenis. Zijn dochter Brigitte werd op haar adres in de Verenigde Staten gevonden door Thomas Harding, de auteur van een boek over Höss en zijn latere gevangennemer, de Joodse Hanns Alexander die voor de oorlog naar Groot-Brittannië vluchtte.

Het verhaal van Brigitte Höss was dit weekend te lezen in The Washington Post. Ze wil alleen geïnterviewd worden op basis van anonimiteit - alleen haar meisjesnaam wordt in het verhaal gebruikt. Haar geschiedenis en afkomst is iets dat ze "in zicht draagt". "Het is lang geleden. Ik heb niet gedaan wat er gedaan is. Ik praat er nooit over."

4 Höss in 1947 tijdens het proces tegen hem wegens misdaden tegen de mensheid in Warschau, Polen.
AP Höss in 1947 tijdens het proces tegen hem wegens misdaden tegen de mensheid in Warschau, Polen.

Macabere decoratie
De familie Höss woonde in een grijs gebouw aan de rand van Auschwitz, na een opmerkelijke carrière van kampcommandant Rudolf door verschillende Nazi-concentratiekampen. Vanuit het bovenste raam kon ze de barakken waar de gevangenen zaten zien, evenals de oude begraafplaats. "Het paradijs", vond Höss' moeder. Sommige personeelsleden in de villa, van kappers tot koks, waren gevangenen.

Het huis was gedecoreerd met spullen die van gevangenen werden gestolen voor ze naar de gaskamers werden getransporteerd, de jongens speelden met door gevangenen vervaardigd speelgoed, de meisjes flirtten wel eens met knappe soldaten. De kinderen verkleedden zich eens als gevangenen, met opgespelde gele sterren en roze driehoeken. Hun vader maakte een einde aan het spel.

Stilzwijgen
Commandant Höss werd na de oorlog door de Britten gearresteerd en in 1947 door de Polen geëxecuteerd. Brigitte was toen 13. De rest van de familie vluchtte naar de Verenigde Staten. Zelfs haar familie weet niets van de achtergrond van Brigitte, die besloot niets te vertellen over haar verleden - zelfs nu niet. "Er zijn gekke mensen daarbuiten. Ze zouden het huis kunnen platbranden, of iemand neerschieten", klinkt het.

Gruwel
Over haar vader zegt ze: "Hij was de liefste man ter wereld. Hij was erg goed voor ons". Rudolf Höss was volgens zijn dochter een gevoelige man en moest, gezien zijn gruweldaden, wel een man zijn met twee kanten. Harding vraagt hoe iemand de liefste man ter wereld kan zijn en verantwoordelijk voor al die doden. Brigitte Höss: "Hij moest wel. Zijn familie werd bedreigd. Hij was een van de velen binnen de SS. Er waren anderen die het gedaan zouden hebben als hij het niet deed".

4 SS-officieren ontspannen in een buitenverblijf in de buurt van Auschwitz op een foto uit 1944. Rudolf Höss is tweede van rechts, uiterst links zijn opvolger Richard Bär. De foto is een van de 116 foto's gemaakt door een SS-officier die door het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum in 2007 werd vrijgegeven.
AP SS-officieren ontspannen in een buitenverblijf in de buurt van Auschwitz op een foto uit 1944. Rudolf Höss is tweede van rechts, uiterst links zijn opvolger Richard Bär. De foto is een van de 116 foto's gemaakt door een SS-officier die door het Amerikaanse Holocaust Memorial Museum in 2007 werd vrijgegeven.
4 Zingende SS-officieren in hun buitenverblijf in de buurt van Auschwitz. Höss staat op de eerste rij.
AP Zingende SS-officieren in hun buitenverblijf in de buurt van Auschwitz. Höss staat op de eerste rij.

Lees meer