Vruchteloze eerste ontmoeting tussen VS en Mexico over importheffingen

Mexico en de Verenigde Staten zijn er tijdens de eerste onderhandelingen niet in geslaagd een deal te sluiten om de importheffing van vijf procent op alle goederen uit Mexico te voorkomen. Vandaag worden de gesprekken echter voortgezet, lieten beide partijen weten. 

De Amerikaanse president Donald Trump twitterde dat er wel vooruitgang was geboekt bij de gesprekken in het Witte Huis, "maar lang niet voldoende".

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard liet van zijn kant weten dat de Verenigde Staten bereidheid hebben getoond om de standpunten van beide zijden dichter bij elkaar te brengen. Ook verklaarde hij ondanks de "moeilijke" gesprekken "optimistisch" te blijven.

Volgens Ebrard lag de focus van de meeting op migratie. De VS vragen "onmiddellijke of kortetermijnmaatregelen", terwijl Mexico niet gelooft in "onmiddellijke" of "bestraffende" maatregelen op dit vlak. Het heeft wel aangeboden om meer te investeren in de economie, infrastructuur en het onderwijs in Centraal-Amerika om zo inwoners ervan te weerhouden te vertrekken. De minister gaf ook toe dat de migratiestromen te fors zijn toegenomen.

Importheffing

De importheffing van 5 procent op alle goederen uit Mexico werd op donderdag 30 mei aangekondigd door Trump. De heffing zou vanaf 10 juni ingaan en vanaf 1 juli verhoogd worden tot 10 procent indien Mexico niet voldoende stappen onderneemt om onder andere het probleem van migratie aan te pakken. Vanaf dan zou het tarief gradueel opgetrokken naar 15 procent vanaf 1 augustus, 20 procent vanaf 1 september en 25 procent vanaf 1 oktober.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roland Jeronimus

    Trump wil gewoon bedrijven in Mexico dwingen om zich in Amerika te gaan vestigen. De Amerikaanse economie is sterk maar dat blijft niet duren. Het begrotings-tekort is hoog en de regels voor banken beperkt. Hoe is het mogelijk dat er zoveel macht wordt gegeven aan een persoon. De handels- en financiële banden met Amerika moet worden ingeperkt om niet in een wereldwijde recessie of erger een oorlog te worden betrokken.

  • Karel Tichmann

    Deze Mexicanen wisten niet hoe snel ze naar Washington DC moesten gaan, om de ring van Trump te kussen.

Lees meer