2
UNKNOWN

VS censureren tekeningen Guantanamo-gedetineerde

De Amerikaanse autoriteiten hebben voorkomen dat tekeningen van iemand die vastzit in het detentiecentrum op de marinebasis Guantanamo Bay in de openbaarheid zijn gekomen. De Soedanees Al-Haj is al 432 dagen in hongerstaking, maar wordt gedwongen gevoed. Van dat proces had hij een gruwelijke tekening gemaakt. Al-Haj werkte als cameraman voor Al-Jazeera, maar werd door de Pakistaanse autoriteiten opgepakt in het gebied rond de grens met Afghanistan en vervolgens aan de Amerikanen overgedragen.

Reproductie
"Mijn tekening geeft mijn nachtmerries weer over hoe ik eruit moet zien, met mijn hoofd vastgebonden, een slang in mijn neus, een zwart masker voor mijn mond, geen ogen en alleen reusachtige jukbeenderen", liet Al-Haj weten in een verklaring via de Britse rechtenorganisatie Reprieve. De advocaten van Al-Haj hebben een tekenaar in de arm genomen om de gewraakte tekeneningen op basis van zijn beschrijving te reproduceren.

Humaan behandeld
Een woordvoerder van het detentiecentrum stelt dat alle ongeveer 275 mannen die er worden vastgehouden, humaan worden behandeld. Hij zei ook dat al-Qaida-strijders in hun training hebben meegekregen dat ze altijd moeten beweren dat ze slecht worden behandeld. Volgens het Pentagon zijn de tekeningen niet vrijgegeven omdat alleen materiaal als juridische stukken en besprekingen van bewijsmateriaal door advocaten van gedetineerden mag worden meegenomen. (novum/gb)

2
UNKNOWN

Lees meer