De president van Wit-Rusland Alexander Lukashenko verwelkomt de Amerikaanse gezant David Hale tijdens een bezoek van die laatste aan Minsk.
VIA REUTERS De president van Wit-Rusland Alexander Lukashenko verwelkomt de Amerikaanse gezant David Hale tijdens een bezoek van die laatste aan Minsk.

VS en Wit-Rusland herstellen diplomatieke banden

De Verenigde Staten en Wit-Rusland gaan na een hiaat van meer dan tien jaar de diplomatieke banden aanhalen. Zo gaan beide landen weer een ambassadeur uitsturen. Dat spraken ze af bij het bezoek van de Amerikaanse gezant David Hale aan de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko in Minsk. 

De relaties tussen de VS en Wit-Rusland raakten bekoeld na de presidentsverkiezingen van 2006 in Wit-Rusland, die Loekasjenko op frauduleuze wijze zou hebben gewonnen. De VS en de Europese Unie stelden sancties in tegen het land, waarna Minsk in 2008 besliste om zijn ambassadeur uit de VS terug te trekken. 

Kort nadien vertrok ook de Amerikaanse ambassadeur uit Wit-Rusland. Maar de agressieve politiek van Rusland in de Krim dreef de Wit-Russen stilaan weer in de armen van het Westen.

Volgens Hale zouden verdere democratische hervormingen in het land kunnen helpen om de sancties te verlichten.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer