Ook in Chicago nemen mensen een verfrissende duik tijdens de hittegolf.
AFP Ook in Chicago nemen mensen een verfrissende duik tijdens de hittegolf.

VS getroffen door "gevaarlijke" hittegolf: burgemeester New York roept noodtoestand uit

Grote delen van de VS, met name het midden en oosten van het land, hebben dit weekend te lijden onder extreem heet weer. Er worden temperaturen verwacht tot 38 graden, berichten Amerikaanse media. Gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid voelt dat aan als 45 graden. De hittegolf zou zo'n 200 miljoen mensen treffen en strekt zich uit van de grootsteden New York, Washington en Boston tot het Midden-Westen van de VS. Ook delen van Canada kreunen onder de hitte.

Juni was al de warmste maand ooit, met recordtemperaturen in Alaska, en daar komt nu nog een extreme hittegolf bovenop. Specialisten verwijzen als verklaring naar de klimaatverandering.

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, heeft lokaal de noodtoestand uitgeroepen. "Deze hittegolf is heel ernstig. Zaterdag gaat heel, heel erg worden, tot en met zondag", klinkt het op Twitter. Hij roept de mensen op om zoveel mogelijk binnen te blijven, in ruimtes met airco, veel te drinken en te checken of alles in orde is met de buren. In heel de stad worden zo'n 500 ‘koele' ruimtes ingericht en zwembaden blijven een uurtje langer open. Omwille van de extreme hitte worden de triatlon van New York en paardenraces afgelast. 

In sommige Amerikaanse steden worden de hoogste temperaturen ooit verwacht. In Canada zijn het vooral de provincies aan de oostkust - Quebec, Ontario en Nova Scotia - waar het extreem warm wordt. Er worden ook zware onweders verwacht. Na het weekend zou het overal sterk afkoelen.

32 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marc Vleugels

    Vergelijk de klimatogrammen van Ukkel (=gemiddelden over 30 jaar) van 1960-1990, 1970-2000 en 1980-2010 en je ziet zo het klimaat opwarmen. In angstwekkend tempo. Benieuwd naar die van 1990-2020!

  • Peter Van den Berg

    Misschien dat het komt door al die atoom proeven jaren op de zelfde plaats zijn gehouden en de aardkloot iets verschoven heeft wat niet meer te corrigeren is

Lees meer