Het schilderij 'De Kapster' is ongeveer 13,5 miljoen dollar waard.
AP Het schilderij 'De Kapster' is ongeveer 13,5 miljoen dollar waard.

VS geven in Belgisch postpakket gevonden Picasso terug aan Frankrijk

De Verenigde Staten zullen een waardevol schilderij van Pablo Picasso na 17 jaar terugbezorgen aan Frankrijk. 'De Kapster' is 13,5 miljoen dollar waard en verdween in 1998 uit het Centre Pompidou in Parijs. Begin dit jaar werd het bij de Amerikaanse douane onderschept nadat het op 17 december vanuit België werd verzonden.

Wie het schilderij vanuit ons land heeft verzonden en voor wie het uiteindelijk bestemd was, maakten de Amerikaanse autoriteiten niet bekend. Wat wel vaststaat, is dat de afzender het doek de VS probeerde binnen te smokkelen. Op het pakket met daarin het kubistische schilderij van 33 op 46 centimeter stond de omschrijving 'Art Craft/30E/Joyeux Noël'.

Het schilderij bevond zich in 1998 in een depot van het moderne museum Centre Pompidou in Frankrijk toen het gestolen werd. Pas in 2001 werd de diefstal ontdekt, toen het museum een vraag kreeg om het werk uit te lenen.

Het schilderij zal nu aan de Franse ambassade in Washington DC bezorgd worden. Tot dat gebeurt, blijft het in een geacclimateseerde ruimte. De directeur van het Centre Pompidou hoopt het werk zo snel mogelijk te kunnen tonen aan het grote publiek.

Lees meer