2 Mensen staan in de rij bij de luchthaven van Freeport op Grand Bahama Island om naar de VS te vliegen.
AFP Mensen staan in de rij bij de luchthaven van Freeport op Grand Bahama Island om naar de VS te vliegen.

VS geven vluchtelingen Dorian geen speciale status

De Verenigde Staten zijn niet van plan om inwoners van de Bahama's, die door de orkaan Dorian zijn gevlucht naar de VS, een speciale immigratiestatus te geven. Dat meldt het Witte Huis. Een week na de doortocht van de orkaan zijn nog 2.500 mensen vermist en er zijn zeker vijftig doden gevallen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De eilandengroep werd vorige week getroffen door een orkaan uit de zwaarste categorie. Duizenden inwoners van de Bahama's zijn dakloos geworden en al hun bezittingen kwijtgeraakt. Er zijn zeker 50 doden gevallen en ongeveer 2500 mensen worden nog vermist. Dat heeft de dienst voor rampenbeveiliging van de eilandengroep meegedeeld. Verwacht wordt dat dat aantal nog oploopt door het hoge aantal vermisten. Meer dan 5.500 mensen zijn van de verwoeste gebieden in het noorden van de Bahama’s naar New Providence gebracht, het grootste eiland.

Versnelde immigratieprocessen

Maandag werd bekend dat de VS wel van plan zijn hun immigratieprocessen te versnellen om slachtoffers van de orkaan op te vangen. "Ik heb de inzet van een enorme hoeveelheid middelen in Zuid-Florida goedgekeurd om ervoor te zorgen dat we mensen kunnen ontvangen die vanuit de Bahama's komen", zei Mark Morgan, interim-directeur van de Customs and Border Protection (CBP).

Volgens hem betekent dat niet dat getroffen inwoners van de Bahama's ongehinderd Florida in mogen.

Dorian kwam op 1 september op volle kracht aan land op de eilandengroep. Het was een van de meest krachtige orkanen ooit op de Bahama’s. Hij raasde bijna drie dagen lang over de archipel. 

2 Het paspoort van een vrouw wordt gecheckt op de luchthaven van Freeport om naar Florida te kunnen vliegen.
AFP Het paspoort van een vrouw wordt gecheckt op de luchthaven van Freeport om naar Florida te kunnen vliegen.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Hedwig Jacobs

    Er zijn er naar Amerika gevlucht omdat hun kelder onder gelopen was, alle redenen zijn goed om een beter leven te hebben. De meeste waren via de boot al voor de storm naar de VS vertrokken, dus hadden ze al langer de bedoeling om te emigreren, De Bahama's zijn afgekalfd tot een derde wereld land, het mondaine van vroeger is volledig verdwenen.

Lees meer