Hummers van de Amerikaanse strijdkrachten in Syrië.
AFP Hummers van de Amerikaanse strijdkrachten in Syrië.

VS gooien 400 extra soldaten in strijd om IS-bolwerk Raqqa

De Verenigde Staten zijn bezig 400 extra soldaten naar Syrië te sturen. Die moeten er de door hen gesteunde Koerdisch-Arabische alliantie Syrische Democratische Krachten (SDF) steunen in hun offensief tegen al-Raqqa, de 'hoofdstad' van Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat heeft woordvoerder kolonel John Dorrian van de VS-militairen in Bagdad gezegd. Hij bevestigde daarmee een bericht in de krant New York Times.

Volgens Dorrian gaan de marines naar Syrië voor een beperkte tijdsduur.

Sinds oktober 2015 telt Syrië zowat 500 Amerikaanse "boots on the ground". Die zijn er officieel enkel om "plaatselijke rebellen" raad te geven en op te leiden, eerst was dat in hun strijd tegen Damascus, vervolgens om terreurgroepen als IS te bestrijden.

Voor VS-president Donald Trump is naar zijn eigen zeggen de strijd tegen IS prioritair in Syrië.

De herovering van Raqqa dreigt met de Amerikaanse versterking voor de Koerden een wedloop te worden. Ook de Syrische regeringstroepen zijn, met Russische steun, op komst. Voorts is ook de Turkse president Erdogan geïnteresseerd in een Turkse gebiedsuitbreiding naar het zuiden, maar kan de "sultan", berucht om zijn bochten van 180 graden, het zich moeilijk veroorloven Washington en/of Moskou tegen de haren in te strijken.

1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Marc Verdonck

    Turkije is onder Erdogan ten dode opgeschreven. Het is enkel "a matter of time". Het voordeel is dat hij iedereen geshockeerd heeft. Wie is schuldig? De gevolgen zullen zich wel in gans europa laten voelen.