Een Colombiaanse vrouw toont bij een protest het portret van FARC-leider Raúl Reyes, maart 2008. Enkele dagen eerder was hij gedood..
EPA Een Colombiaanse vrouw toont bij een protest het portret van FARC-leider Raúl Reyes, maart 2008. Enkele dagen eerder was hij gedood..

VS hielpen Colombia bij doden FARC-leiders

De Verenigde Staten hebben Colombia met een geheim programma geholpen bij het ombrengen van ongeveer 20 leiders van de linkse guerrillabewegingen FARC en ELN. Volgens de krant The Washington Post begon het programma van de inlichtingendienst CIA onder president George W. Bush en loopt het nog steeds onder het huidige staatshoofd Barack Obama.

The Washington Post baseert zich in het artikel op interviews met ruim 30 voormalige en huidige Colombiaanse en Amerikaanse regeringsmedewerkers. De VS zou onder meer precisiebommen hebben verstrekt, waarmee de Colombiaanse luchtmacht begin 2008 Raúl Reyes liquideerde. Reyes was indertijd de tweede man van de FARC.

Tijdens een recent bezoek aan de VS wilde de Colombiaanse president Juan Manuel Santos geen gedetailleerde informatie geven over de steun van de CIA aan het Zuid-Amerikaanse land. Hij wilde wel kwijt dat het Colombiaanse leger effectiever en deskundiger is geworden door trainingen en kennisoverdracht door de VS en andere landen.

Vredesonderhandelingen
De FARC strijdt al ongeveer een halve eeuw tegen de regering van Colombia. In november vorig jaar zijn de twee partijen in Cuba met vredesonderhandelingen begonnen. Ze hebben principeakkoorden bereikt over landhervormingen, plattelandsontwikkeling en de terugkeer van rebellen in de samenleving.

Lees meer