rv

VS-justitieminister Sessions komt met algemeen verbod op cannabis

Het gedoogbeleid van de Democratische regering-Obama tegenover het gebruik van cannabis wordt door de Republikeinse regering-Trump ongedaan gemaakt. Minister van Justitie Jeff Sessions legt momenteel de laatste hand aan een algeheel verbod op marihuana. Dat heeft een hoge functionaris bij Justitie aan zender NBC News toevertrouwd. Sessions komt met zijn ingreep op het moment dat in Californië de verkoop van de drug voor recreatief gebruik is begonnen. 

Door de nieuwe maatregel krijgen de gerechtelijke overheden in zeven andere deelstaten waar marihuana gelegaliseerd is (Colorado, Washington, Oregon, Alaska, Nevada, Massachusetts en Maine), toch weer de mogelijkheid om agressief op te treden en de federale wet toe te passen. Die verbiedt zowel het telen als het kopen en het gebruik van de soft drug. 

Juridische strijd

Juist dat spagaat dreigt een gerechtelijke strijd in gang te zetten tussen federale procureurs en functionarissen van deelstaten, vermoedt NBC. Vraag is ook hoe de overheid gaat ageren tegen het gebruik van marihuana voor medische doeleinden, toegestaan in 28 deelstaten. 

De maatregel van Sessions maakt het in 2013 door Justitie opgestelde beleid ongedaan. Dat stipuleerde dat het federale gerecht zich inzake marihuana moest focussen op leveringen van de drug aan minderjarigen, aan de verkoop over de deelstaatgrenzen heen, het telen van de plant op federale grond en op interventies wanneer de handel in handen was van de georganiseerde misdaad.
De diepgelovige Sessions maakte in een hoorzitting in 2016 in de Senaat duidelijk hoe hij tegenover soft drugs stond: "Goede mensen roken geen marihuana." 

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Cornelius Vleminckx

    Ik heb jaren lang gerookt en geblowd. Blowen was toch wel het gemakkelijkste voor van af te kicken (eigenlijk geen last van gehad). Totaal niet te vergelijken met roken. En als ik dan vanavond, op een nieuwjaarsfeestje, de meesten 'gezellig' hun drank zie binnen gieten, heb ik eigenlijk compassie met die sukkels. Maar dat is voor de smaak, zeggen ze dan.

  • Joeri De clercq

    Maar alcohol is ook een soft drugs. Idem voor medicatie. Belgen zijn op dat vlak ook maar naivelingen,, onze noorderburen doen het wel is een naaste land en is daar zo een probleem? Nee mensen zijn veel relexer dan hier opgestopten stress boel!

Lees meer