Aanhangers van de sjiitische Libanese militie Hezbollah
AFP Aanhangers van de sjiitische Libanese militie Hezbollah

VS komen met nieuwe sancties tegen Hezbollah

De Amerikaanse regering heeft vrijdag nieuwe sancties uitgevaardigd tegen de sjiitische Libanese militie Hezbollah. Indirect hoopt Washington met maatregelen tegen het financiële netwerk van de beweging die de VS als een terreurorganisatie beschouwen, ook Iran te treffen.

De sancties zijn gericht tegen zes mensen en zeven bedrijven, allen gelieerd aan de zakenman Adham Tabaja, meldde het VS-ministerie van Financiën. Tabaja heeft bedrijven in Libanon, Sierra Leone en Ghana.

Volgens minister van financiën Steven Mnuchin is Hezbollah een bondgenoot van Teheran die wordt ingezet om "legitieme Arabische regeringen in het Midden-Oosten te ondermijnen". Daarmee worden vermoedelijk de soennitische koninkrijken bedoeld, Saoedi-Arabië voorop, die hun lot aan dat van de VS hebben vastgeknoopt. Hezbollah en Iran zijn medeverantwoordelijk voor het Amerikaanse militaire echec in Syrië.

In de regering-Trump is Iran weer opgeklommen tot de grootste "bedreiging" van de VS. Onder Trumps voorganger Barack Obama werd, ondanks tegenkanting van toenmalig buitenlandminister Hillary Clinton, zelfs een historisch akkoord over kernwapens met de islamitische republiek gesloten. Trump bestempelt dit akkoord als "een schande".

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Karel Van Geel

    Alleen de overbetaalde hypocrieten van de EU hebben het nog steeds niet begrepen dat de Hezbollah terroristen zijn, zij houden zich liever bezig met Israel een land dat mede een buffer is tegen het islam gevaar te demoniseren.

  • RENE LENAERTS

    Voor één keer heeft "the Donald" gelijk. Je geeft Iraanse religieuze dictators geen atoomspeelgoed, en wie zich "de partij van God" (letterlijk Hezbollah!) noemt moet je ook kort houden.

Lees meer